Column: Politieke Borrelpraat 589
08 Dec, 22:21
foto
Ocer was vrijdagavond goed gevuld. De NDP-aanhang staat pal achter haar leider, Desi Bouterse. (Foto: René Gompers)


“Dat was vrijdag jongstleden een goed gevulde politieke arena aan de Benjaminstraat.”
“Te verwachten! Net als de ontvangst op Zanderij. Een leider die gevonnist wordt, trekt nou eenmaal aandacht en aanhang.”
“Daarom zei de leider eigenlijk blij te zijn met dit vonnis, want dat bracht weer eenheid in de partij.” 
“Mi breiti nanga a soort politiek vonnis fu a soort krijgsraad.”
“En ja hoor, hij kreeg weer eens de lachers aan zijn kant. Maar zijn toespraak was  een schaduw van zijn heftige speeches van weleer, vol met cynische en denigrerende uitspraken naar zijn tegenstanders toe.”
“Zijn belangrijkste taak is om de paarse club tot 25 mei bij elkaar te houden om zo maximale verkiezingswinst te halen.”
“Als de verkiezingen volgende week waren, was hem dat zeker gelukt. Maar er zijn nog vijf lange maanden te gaan. En de tegenpartijen, vooral die traditioneel-etnische, staan ook niet stil.”
“Klopt, Romeo Bravo, the yellow man, kleurde onlangs in African dress als een volwaardige papa Zulu Kesekese het Bronsplein geel.”
“Inhoudelijk was zijn enige sterke punt dat hij het stimuleren van de productie voorop plaatst, want dat schept werkgelegenheid.”
“Zwakker vond ik dat ophemelen van al die teruggelopen weglopers.” 
“En hoe vonden jullie Bordeaux, nu geschreven: Bordo, met zijn ABOP-verkavelingsproject, met straten die gaan heten: Romeo Bravoweg, Tigribarba weg!”
“Allemaal: weg?” 
“Vroeger had je Pengelisten en Lachmonisten en nu heb je ook Brunswijkers oftewel Bravotisten, zoals eentje zei.”
“En vergeet niet de Boutisten, zoals dat ene stoer scheldend mens op Zanderij zich noemde.” 
“Het merendeel van de politieke partijen en de kiezers is politiek blijven steken in hun etnische afkomst.”
“Dat wordt door de populistische leiders bewust in stand gehouden, omdat het de goedkoopste manier blijft om stemmen te trekken.”
“Dat geldt niet voor mijn paarse partij, wij zijn nationaal gericht, niet etnisch.”
“Nou, laat iemand anders voorzitter worden, bijvoorbeeld die spring-ren-spring pastor, dan wil ik dat nationale van jouw partij zien.” 
“Da wat! Hindert dat jou? Anderen doen dat toch ook?”
“Zie waarom die Stef-bakra met die kop als een Blok ons een failed state op politiek gebied heeft genoemd. Hij lijkt en blijkt helaas gelijk te hebben.”
“Maar een positieve politieke ontwikkeling vind ik dat mijn Oranjepartij zijn aspirant-kandidaten in de verschillende kiesdistricten nu al bekend maakt.”
“Paars volgt zo, wacht maar, nu dat geklaag en gedoe en dat gedit en gedat binnen de partij dankzij dat vonnis ogenschijnlijk is opgelost en papa Paars geen vuile was meer naar buiten zal hangen.” 
“En ook Rood-wit Papa Law doet dat en ook hij had ook een volle bak.”
“Het belangrijkste uit zijn speech vond ik de oproep dat alle oppositiepartijen één blok moeten vormen om te voorkomen dat paars meer dan zeventien zetels krijgt.”
“Daar draait het om. Bij minstens 18 zetels heeft paars éénderde plus één, waardoor niemand meer tweederde kan halen en men met hem moet gaan dealen. Dat had ik jullie toch eerder gezegd”
“Maar je zei ook dat San Vander heeft gezegd dat we apen zijn omdat we alles uit het buitenland overnemen. Dat klopte niet.”
“Dan wat heeft hij gezegd?”
“Je leest niet goed! Hij zei over het veroordelen van een zittende president dat hij er soms erop wijst dat sommigen doen als apen, en dat wordt hem binnen vooral juridische kringen zo te zien, niet in dank afgenomen. Het instituut van president moet te allen tijde beschermd worden.”
“Groot gelijk heeft hij.”
“Maar daarom juist moet degene die dit instituut te schande zou brengen, zeker ten overstaan van de vrije wereld, dit instituut verlaten, anders wordt het mee naar beneden getrokken.”
“Dan krijg je, zo net vóór zo een cruciale verkiezing, een sociale heibel van-je-welste, en daar zijn we ook niet mee gediend. Zoals iemand op straat voor de ATV-microfoon mooi zei: ‘hij moet niet afzakken, want er is geen bewijs.”
“Maar een andere maakte het op de vergadering in Ocer helemaal mooi. Hij bood het boek, getiteld: ‘De geheimenis achter het Surinaams volkslied’ aan den leider aan en zei daarbij een nogal vreemd ding.” 
“Je, ik begreep dat ook niet zo goed. Hij zei: ‘Tweeduizend jaar geleden hebben de hypocrieten, de lafaards en de misleiders gezegd: laat één man sterven voor het volk, maar ze bedoelden het niet goed.”
“Dit slaat toch niet op de nieuw-testamentische schrijvers?”
“En wordt met ‘die ene man die voor zijn volk moet sterven’ niet bedoeld ‘de gekruisigde te Golgotha?”
“En dan draait die meneer dit om door te zeggen: ‘Laat het Surinaamse volk sterven voor één man’. En er waren mensen die hierbij juichten.” 
“Jeetje, maar als een volk sterft voor z’n leider, is die leider de enige overlevende. Dan heeft hij alleen een dode aanhang.”
“De beste leider is degene die door de ene helft van het volk gevolgd en door de andere helft vervolgd wordt.”
“Da’s een goeie! Maar weten jullie wat ik de beste uitspraak in Ocer vond?”
“Bouta, nai sroto?”
“Ach nee, dat is stoer geschreeuw.”
“Bouta mag zich wel kandidaat stellen voor de verkiezingen.”
“Natuurlijk mag hij dat, dat is bij ons bij wet niet verboden. Zie ons politieke verleden.”
“Bouta, yu n’a banabon, 25 mei wi’o koti a bana tros dyaso.”
“Dat zei die lieve, vlotte jongedame, dat vond ik een van de hoogtepunten, ook dat van die lichtende mobieltjes.” 
“Bouta’s vonnis is een politiek vonnis.”
“Is een politiek vonnis soms een minder vonnis dan een niet-politiek vonnis? Vonnis blijft vonnis, of je het nou leuk vindt of niet.”
“Da wat vond je beste uitspraak van de avond?” 
“De beste flopper-dopper vond ik die van baba Hai Kai, namelijk dat Bouta ‘een achterwaarts dekolonisatieproces’ is, want de geschiedenis heeft hem daar gezet.”
“Als hij bedoelt: ‘een dekolonisatieproces achteraf’, heeft hij ergens wel gelijk.”
“Net zoals onze ontwikkeling achterwaarts gaat, zoals uit buitenlandse cijfers blijkt.”
“Ja, maar als we voorwaarts gaan, komen we in de oceaan terecht.”
“En toch toasten we op ‘vooruitgang’, op de nieuwe wind die waaien gaat.”
“Yeah, proost, die al waait zolang jij betaalt.”

Rappa

Advertenties