Bouterse bedankt Krijgsraad; Weer verdachte bij verzet
06 Dec, 22:19
foto
NDP'ers massaal gekomen in Ocer. Er is een kadervergadering uitgeschreven om uitleg te geven over het vonnis en de te volgen stappen. (Foto's: René Gompers)


NDP-voorzitter tevens president, Desi Bouterse, zei dat hij de Krijgsraad moet bedanken voor het politieke vonnis dat is uitgesproken. De eenheid in de NDP is helemaal hersteld en de mensen staan als één man achter hem. Zijn raadsman Irvin Kanhai heeft vanavond in Ocer uitgelegd dat er verzet tegen het vonnis is aangetekend. Dit betekent dat Bouterse geen veroordeelde is, maar verdachte. De zaak moet opnieuw behandeld worden. Hij zei aan de NDP'ers dat hun leider zich gewoon kandidaat kan stellen. 

Kanhai vroeg de kaderleden of zij willen dat hun leider moet meedoen aan de verkiezingen van 2020. Een gejuich en gefluit vulde Ocer. "We want Bouta, We want Bouta", werd er geroepen. Kanhai zei dat hij als jurist kan meedelen dat Bouterse gewoon mee kan doen aan de verkiezingen. Hij is niet ontzet uit passief en actief kiesrecht. Bovendien zal hij bij behandeling van het verzet gewoon weer verdachte zijn en geen veroordeelde. De Krijgsraad heeft Bouterse gevonnist voor 20 jaar cel. 


NDP-voorzitter tevens president spreekt zijn achterban toe in Ocer. 

Volgens Kanhai is Bouterse het gezicht van het achterwaartse dekolonisatieproces. Nederland was meer dan 300 jaar de baas over Suriname. De aanval is op Bouterse geopend, omdat hij de strijd heeft aangebonden in 1980 om het land daadwerkelijk onafhankelijk te maken. Er is volgens hem van alles gedaan om Bouterse veroordeeld te krijgen. Daarvoor zijn na vier jaar stopzetten van het 8 decemberproces, enkele artikelen van de Amnestiewet niet van toepassing verklaard. Een jaar is er niets gebeurd met het proces. Plotseling, terwijl de president uitlandig is, wordt er vonnis uitgesproken. Voor Ebu Jones die ook het woord voerde, is er duidelijk sprake van een politiek proces. 

Bouterse zei dat hij steeds aan mensen vroeg om niet van hem te houden, hij houdt wel van hen. Bij zijn terugkeer uit China heeft hij daadwerkelijk ervaren hoeveel zijn achterban van hem houdt. Diep in de nacht zijn ze massaal naar de luchthaven gekomen om hem te verwelkomen. Hij is blij met de grote eenheid en de liefde die gedemonstreerd is. 

Monday 10 August
Sunday 09 August