Brandweer inspecteert vuurwerkopslagplaatsen
06 Dec, 23:15
foto
Otmar Ho-A-Sjoe, hoofd van de afdeling Preventie van het KBS (r) en Ulrich Coats, brandweervoorlichter. (Foto: NII)


In samenwerking met het Korps Politie Suriname (KPS), is het Korps Brandweer Suriname (KBS) bezig met het inspecteren van vuurwerkopslagplaatsen. De inspectie maakt deel uit van de preventie en voorlichting van de brandweer gedurende de vuurwerkperiode. Volgens Otmar Ho-A-Sjoe, hoofd van de afdeling Preventie van het KBS, verloopt de inspectie tot nu toe heel goed.

De functionarissen gaan na of de opslagplaatsen voldoen aan de door de brandweer gestelde voorwaarden. Zo mogen er in de magazijnen geen andere materialen zijn opgeslagen. Ho-A-Sjoe benadrukt dat een vuurwerkopslagplaats gedurende de vuurwerkperiode alleen voor het bergen van vuurwerk bestemd mag zijn.

Indien het magazijn goed is bevonden voor de opslag van vuurwerk, start de brandweer met het escorteren van de lading vanaf het havencomplex naar de uiteindelijke locatie. Op de plaats van bestemming wordt ook geïnspecteerd of het om vuurwerk gaat dat conform de vergunningsvoorwaarden van de procureur-generaal is toegestaan. De politie neemt in voorkomende gevallen, verboden vuurwerk in beslag.

De brandweer komt al bij de import van het vuurwerk in beeld, wanneer de importeur aangeeft dat hij een lading vuurwerk heeft ontvangen op de Nieuwe Haven. De brandweer start dan met de inspectie van de opslagplaats. Ho-A-Sjoe wijst erop dat onder meer de display shells (zogeheten kronto’s) en kunstvuurwerk in dozen (meer bekend als cake) verboden zijn. Voor de cake zijn de afmetingen groter dan 2.5 duim verboden. De controle geschiedt gedurende de afschietperiode van 27 december tot 2 januari, meldt het Nationaal Informatie Instituut.