Dayanand Dwarka vindt nieuw politiek huis bij NPS
04 Dec, 06:38
foto
Dayanand Dwarka (midden) is zondag op de Congresvergadering verwelkomd door de NPS.


Dayanand Dwarka heeft een nieuw politiek huis; hij is sinds 1 december lid van de NPS. “Ik ben er niet voor posities, niet in de partij, niet buiten de partij,” benadrukt Dwarka tegenover Starnieuws. “Bij mij gaat het er om dat ik een concrete bijdrage wil leveren bij het herstellen van de situatie in het land. De geschiedenis heeft getoond dat de NPS best wel in staat is om die puinhopen gecreëerd door regeringen met een NDP signatuur, op te ruimen. NPS is doelgericht en is tot nu toe de enige partij die standvastig is geweest met zijn principes; geen samenwerking met de NDP.” 

Dwarka is in april uit de VHP gestapt. Hij was het niet eens met de koers van de oranje partij. Die stevende volgens hem af op een samenwerking met de NDP. “Tot nu toe komt er geen concreet antwoord op de vraag of er een samenwerking komt of niet,” meent Dwarka. “Als je wil dat ik niet met de NDP moet samenwerken, geef me dan 28 zetels, is het antwoord dat de VHP geeft. Plannen voor het binnenland lopen nu ook spaak. De massameeting van de ABOP was een grote afgang voor de VHP. Zoveel prominenten zijn teruggekeerd naar hun partij.” 

“Ik ben van de vakbeweging, mijn hart ligt daar. Maar vanaf de zijlijn ga je niet veel of niets bereiken voor de mensen, vandaar dat ik nog politiek actief ben,” deelt Dwarka mee. “Met de NPS wil ik een ommekeer helpen brengen. Ik wil de kiezers positief beïnvloeden bij de stembusgang zodat er gekozen wordt voor herstel,” geeft Dwarka aan. “Nog een termijn Bouterse zal desastreus zijn. Ik ga me ook sterk maken voor een beter grondenbeleid, zodat jonge mensen in het bijzonder, gemakkelijker aan percelen kunnen komen. Het moet een voorwaarde zijn voor hun bestaanszekerheid. Velen zijn door de huidige omstandigheden niet in staat om in één leven een kavel te kopen én een huis erop te zetten.” 

Dwarka gaat zich ook inzetten om “de riante beloningen en privileges van politieke ambtsdragers” af te bouwen. “Wat ze allemaal ontvangen is onrechtvaardig, de afbouw moet gelden voor huidige en gewezen personen,” deelt hij mee. Hij heeft vaker gepleit dat de schadeloosstelling van Assembleeleden en salarissen van ministers, ontkoppelt moet worden van het inkomen van de gewone ambtenaren. “Je weet dat als een ambtenaar bijvoorbeeld 20 procent verhoging krijgt de Assembleeleden en ministers dat automatisch ook krijgen,” geeft hij aan. “Voor een ambtenaar betekent het dat hij misschien 500 extra ontvangt en de anderen die al goed verdienen, nog eens 5000 erbij krijgen. Die ene wordt rijker de andere blijft achter, die kloof wordt dieper en wijder. Dat is onrechtvaardig. Het legt daarnaast ook een grote druk op de staatskas en de begroting.” 

Naar de NDP overstappen zoals andere VHP-ers hebben gedaan of een eigen politieke partij oprichten zijn totaal geen opties geweest, geeft Dwarka aan. Er zijn meer partijen waar de vakbondsleider politiek onderdak zou kunnen vinden. Maar de NPS “hoe klein die nu ook mag zijn”  is het meest “electoraal aantrekkelijke”, stelt Dwarka. “De komende verkiezing zijn van zo een cruciaal belang dat er voor experimenteren geen ruimte is. Men moet trefzeker en strategisch zijn om wisseling van bestuur in 2020 teweeg te brengen.” Dwarka is ook medeoprichter van de Politieke Vleugel van de FAL. "Ik heb eerst mijn eigen politiek huis helpen oprichten en ben zo de politiek ingegaan." 

René Gompers

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January