A Jaw De maakt kindermishandeling bespreekbaar
04 Dec, 04:47
foto
Het team van Stichting A Jaw De. (Foto: Projekta)


Ruim 160 kinderen en jongeren in Goede Verwachting informatie afgelopen weekend  informatie gekregen over de verschillende vormen van kindermishandeling, waaronder seksueel misbruik. De informatie is aan hun verstrekt door de buurtorganisatie A Jaw De, met ondersteuning van stichting Projekta.

De voorzitter van stichting A Jaw De, Nicolina Djalis, heeft de afgelopen maanden een training gevolgd van Stichting Projekta om seksueel en huiselijk geweld bespreekbaar te maken binnen de eigen organisatie en voor de doelgroep van de organisatie, middels verschillende soorten bewustwordingsactiviteiten. Projekta heeft de deelnemers van deze training de gelegenheid geboden om subsidie aan te vragen voor een eerste awareness activiteit. Stichting A Jaw De heeft daar gebruik van gemaakt, zegt Stichting Projekta in een persbericht.

Volgens Djalis zijn er veel gevallen van kindermishandeling, omdat ouders niet weten dat het kindermishandeling is en kinderen denken dat het normaal is als ze bijvoorbeeld dagelijks worden geslagen of uitgescholden. Ook seksueel misbruik komt voor in de omgeving. Daarom heeft de stichting besloten om deze onderwerpen te behandelen en bespreekbaar te maken, te beginnen bij de kinderen zelf.

Van de ruim 160 kinderen, waren ongeveer 100 tussen de 5 en 8 jaar oud en ruim 60 in de leeftijdsgroep 9-17 jaar. De kinderen tussen 5 en 8 hebben geleerd over hun lichaamsdelen en dat het niet als normaal beschouwd mag worden wanneer hun privé lichaamsdelen worden aangeraakt. Middels vraag en antwoord is met de begeleiders van A Jaw De en Projekta nagedacht en gesproken over wat te doen wanneer zij ongewenst worden aangeraakt. Daarna mochten zij kleuren.

In de groep van 9- tot 17-jarigen is voornamelijk gesproken over kindermishandeling. Een onderdeel van de informatiesessie was ‘beschrijf wat er op het plaatje gebeurt’. Op deze manier zijn de verschillende vormen van kindermishandeling aangekaart en hebben zij ook geleerd dat zij actie kunnen ondernemen bij kindermishandeling. Daarna mochten zij in groepen werken aan de knutselopdracht over het onderwerp. Ook zij hebben geleerd dat geen enkele vorm van kindermishandeling acceptabel is. “Het kan zijn dat je wordt geslagen of verwaarloosd, maar het hoort niet zo en dat moeten kinderen wel weten. Kinderen moeten onder andere aandacht en liefde krijgen”, zegt Carol Wens van Projekta. 

Stichting A Jaw De bestaat een jaar en heeft voor de tweede keer een dergelijke activiteit georganiseerd in de buurt. De bewustwordingsactiviteiten zijn onderdeel van het programma ‘Hear Us Now’. Dit programma wordt gefinancierd door de European Fund for Democracy and Human Rights en vormt samen met het programma ‘Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid’, dat uitgevoerd wordt als partnerschap tussen Projekta, de Nederlandse Ambassade in Suriname en ISA (International Sport Alliance), een tweejarig traject van versterking van gemeenschapsorganisaties om geweld tegen te gaan en gendergelijkheid binnen sport te bevorderen, meldt Stichting Projekta.

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January