Regering gaat orde zuidoosten herstellen
29 Nov 2019, 02:52
foto


Het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger zijn gisteren gestart om de situatie in het achterland van het land aan te pakken. Het zuidoosten van het land wordt al geruime tijd geteisterd door criminele bendes die het leven en de omgeving van de bewoners ondragelijk maken. De Surinaamse autoriteiten hebben gesproken met de vertegenwoordigers van Brazilië en Frankrijk om dit probleem gezamenlijk op te lossen.

Bij een gewelddadige overval zaterdagavond te Mama Ndjuka in het district Sipaliwini, zijn twee doden gevallen. Op een concessie van ondernemer Ronnie Brunswijk pleegde een Braziliaanse bende de brute overval. Enkele dagen daarna heeft nagenoeg hetzelfde incident zich herhaald. Intussen zijn twee personen opgebracht. Een Braziliaanse man wordt ervan verdacht dat hij betrokken zou zijn geweest bij de overval, terwijl een Braziliaanse vrouw is opgepakt omdat zij illegaal in het land vertoeft.

"Het is te allen tijde prioriteit van de regering om als gezag van het land de veiligheid overal te lande te kunnen garanderen, zodat ontwikkeling gestadig kan plaatsvinden," laat de regering in een verklaring via het Nationaal Informatie Instituut weten. Een regeringsdelegatie heeft op instructie van de president twee weken geleden een bezoek gebracht aan Stoelmanseiland. Er is daarbij van gedachten gewisseld met gezagsdragers van het 'getergd' gebied. "Op niet mis te verstane wijze hebben de gezagsdragers aangegeven de situatie beu te zijn. Hun waterwegen zijn vervuild, hun kostgrondjes kunnen zij niet normaal bezoeken en ze voelen zich continu bedreigd. Ook hun kinderen worden niet ontzien."

De regering zegt dat zij deze onveilige situatie continu in de gaten heeft gehouden. En nu zijn de veiligheidsinstituten voorbereid om een gepast antwoord hierop te geven. Minister Ronni Benschop van Defensie vraagt namens de regering aan de gemeenschap om nauwgezet de verwikkelingen te volgen en waar mogelijk alle ondersteuning te bieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May