China waarschuwt de VS voor Hongkong-wet
28 Nov 2019, 14:51
foto
Actievoerders wuiven met Amerikaanse vlaggen terwijl ze bijeenkomst bijwonen bij de Edinburgh place in Hong Kong. (Foto's: Reuters)


China heeft de Verenigde Staten donderdag, vandaag, gewaarschuwd dat het "harde tegenmaatregelen" zou nemen in reactie op de Amerikaanse wetgeving ter ondersteuning van anti-regeringsdemonstranten in Hong Kong. Beijing zei dat pogingen om zich te bemoeien met de door China geregeerde stad gedoemd waren te mislukken.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag congreswetgeving ondertekend die de demonstranten steunde, ondanks boze bezwaren uit Beijing. Met zijn handeling zoekt hij een deal om een ​​schadelijke handelsoorlog te beëindigen. Demonstranten in Hong Kong reageerden door een "thanksgiving" -mars te organiseren, met honderden mensen, jong en oud, sommigen gedrapeerd in Amerikaanse vlaggen, die zich verzamelden in het hart van de stad.

“Ik was ervan overtuigd dat Donald Trump de wet zou ondertekenen, omdat we vechten voor universele vrijheid. Iedereen wereldwijd zou dat moeten ondersteunen," 'zei de 25-jarige Jacky, die alleen zijn voornaam gaf. "Maar we willen de mensen over de hele wereld die ons -een kleine stad als Hong Kong- steunen, bedanken voor hun aandacht."

De wet vereist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken, ten minste jaarlijks, certificeert dat Hong Kong autonoom genoeg is om gunstige Amerikaanse handelsvoorwaarden te rechtvaardigen die het hebben geholpen een wereldwijd financieel centrum te worden. Het bedreigt ook sancties voor mensenrechtenschendingen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Verenigde Staten de gevolgen van de tegenmaatregelen van China zouden dragen als het "willekeurig handelen" zou blijven ten aanzien van Hong Kong. De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken, Le Yucheng, heeft donderdag de Amerikaanse ambassadeur Terry Branstad ontboden en eiste dat Washington onmiddellijk zou ophouden zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China. De door Beijing gesteunde regering van Hong Kong zei dat de wetgeving het verkeerde signaal naar de demonstranten stuurde en "zich duidelijk bemoeide" met de interne aangelegenheden van de stad.

China overweegt de opstellers van de wet, waarvan de Amerikaanse senaatssponsor de Republikein Marco Rubio van Florida is, de toegang tot het vasteland van China en Hong Kong en Macau te verbieden, schreef Xu Xijin, de redacteur van het Chinese Global Times, op Twitter.

Anti-regeringsprotesten hebben de voormalige Britse kolonie zes maanden lang in beroering gebracht, waardoor bedrijven, de overheid, scholen en zelfs de internationale luchthaven soms moesten sluiten. Hong Kong heeft de afgelopen week een zeldzame stilte in geweld ervaren, met lokale verkiezingen op zondag die een grandioze overwinning opleverden voor kandidaat-democratische kandidaten.

De politie van Hong Kong ging donderdag naar de Polytechnische Universiteit na een belegering van bijna twee weken waarin enkele van de ergste botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen plaatsvonden. Het was onduidelijk of er demonstranten op de campus bleven toen ongeveer 100 politieagenten binnenging om bewijsmateriaal te verzamelen en gevaarlijke items zoals benzinebommen te verwijderen. De politie zei dat aangetroffen demonstranten  medische behandeling zouden krijgen en dat arrestaties geen prioriteit hadden, hoewel ze molotovcocktails poetsten voor vingerafdrukken.

De universiteit werd midden november een slagveld, toen demonstranten zich binnen op het complex barricadeerden en botsten met oproerpolitie in een regen van brandbommen, waterkanonnen en traangas. Ongeveer 1.100 mensen werden vorige week gearresteerd. Getuigen vertelden Reuters dat het universiteitscomplex bezaaid was met afval, verlaten slaapzakken, helmen en gasmaskers en dat er geen demonstranten te zien waren.

Meer dan 5.800 mensen zijn gearresteerd sinds de onrust in juni uitbrak over een voorstel om uitleveringen naar het vasteland van China toe te staan. Het aantal nam in oktober en november exponentieel toe naarmate het geweld escaleerde. Demonstranten zijn boos op politiegeweld en wat zij zien als Chinese bemoeizucht in de vrijheden die aan Hong Kong zijn beloofd toen het in 1997 terugkeerde naar de Chinese overheersing. Onder die vrijheden is een onafhankelijke rechterlijke macht.

China zegt dat het zich houdt aan de formule “één land, twee systemen” die is ingevoerd bij de overdracht en heeft buitenlandse troepen de schuld gegeven voor het aanwakkeren van de onrust, een bewering die donderdag is herhaald in reactie op de Amerikaanse wet. "Deze zogenaamde wetgeving zal de vastberadenheid van het Chinese volk, inclusief het Hongkongse volk, alleen maar versterken en het bewustzijn vergroten van de sinistere bedoelingen en de overheersende aard van de VS", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Amerikaanse intrige is gedoemd."

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang, wees nadrukkelijk op specifieke details van tegenmaatregelen die Beijing heeft gepland. Hij weigerde echter een tijdlijn of maatregelen prijs te geven. "Je kunt beter op de hoogte blijven en dit volgen", zei hij donderdag tegen verslaggevers. "Wat zal komen, zal komen."

Gao Feng, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel, gaf geen rechtstreeks commentaar op de vraag of de Hongkongse wet handelsbesprekingen zou beïnvloeden. Hij zei enkel dat er geen nieuwe details over hun voortgang bekend waren. Sommige analisten zeggen dat elke stap om de speciale behandeling van Hong Kong te beëindigen schadelijk kan zijn voor de Verenigde Staten, die heeft geprofiteerd van bedrijfsvriendelijke omstandigheden op het grondgebied.

De handel tussen Hong Kong en de Verenigde Staten werd geschat op US$ 67,3 miljard in 2018, waarbij de Verenigde Staten een overschot van US$ 33,8 miljard had, het grootste met elk land of gebied, zegt het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May