Regionale landen werken aan visserij management plan
28 Nov 2019, 12:53
foto
Radjes Asraf, hoofd beleidsmedewerker LVV. (Foto's: Raoul Lith)


“Vissen blijven niet op één plaats. Het is daarom belangrijk dat we onze visserij hulpbronnen die wij hebben goed beheren. Ook moet je als land een management plan op het gebied van visserij klaar hebben en kijken wat je buren doen,” zegt Radjes Asraf, hoofd beleidsmedewerker op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Suriname, Trinidad & Tobago, Frans- Guyana, Guyana en Brazilië zijn twee dagen in een meeting bijeen gekomen om te komen tot een duurzaam regionaal management plan voor visserij  ‘the North Brazil Shelf Large Marine Ecosystem’.

Volgens de LVV-deskundige zijn er vooronderzoeken geweest hoe de visserij is in de participerende landen. Hiervoor zijn experts en onderzoekorganisaties te werk gegaan, hebben de rapporten gepresenteerd en moeten die bij elkaar brengen. ”Aan de hand van de presentaties wordt er gewerkt aan een regionaal management visserijplan”. Asraf geeft aan dat het gangbaar is dat er gewerkt wordt aan een plan voor vier tot vijf jaren die op gezette tijden worden herzien.

Iedereen werkt naar duurzaam visserij. “Dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk jouw visbestanden gaat bewaken opdat deze gebruikt niet alleen kunnen worden voor ons zelf, maar ook voor de generaties die moeten komen,” stelt Asraf. Hij merkt op dat al de landen het allemaal over eens zijn dat het regionaal management plan tot stand moet komen. De landen hebben een ‘shared stocks’ wat wil zeggen dat bepaalde vissoorten voorkomen in al deze landen. Een voorbeeld hiervan zijn de snappers en daarnaast de seabob garnalen.

Aan het plan werken naast de vijf landen ook mee The Secretariat of the Western Central Atlantic Fishery Commission (WECAFC) een werkarm van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), the Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CRFM) en de French Research Institute for Exploitation of the Sea (IFREMER). Uit de landen zijn er vertegenwoordigers van ministeries en ook  vanuit de private sector.

De LVV-topper zegt dat data verschaffen geen probleem mag zijn. Volgens hem sturen Suriname en andere landen op tijd gegevens door naar de FAO die een wereldorganisatie is. “Als een land die data nodig heeft, zou die heel makkelijk informatie kunnen krijgen via FAO natuurlijk”. Het komt volgens Asraf voor dat landen misschien geen gedetailleerde informatie willen delen maar er is wel een verbetering hierin. De informatie van de verschillende gepresenteerde onderzoeken moeten leiden naar het duurzaam regionaal management plan voor de landen.  

Asraf merkt op dat het plan zeker komt, omdat  FAO het zo spoedig mogelijk verwacht. “Als wereldvoedselorganisatie willen zij dat wij ook voedselzekerheid en voedselproductie hebben. Maar ze willen niet dat je productie moet gaan ten koste van je visvoorraad."

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May