14 dorpen gecertificeerd voor uitvoeren eigen projecten
27 Nov 2019, 12:46
foto
Aanwezigen bij de lancering van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers en de ingebruikname van de dorpsfondsen van 14 dorpen. (Foto: RO/NII)


De dorpsfondsen van dorpen die beschikken over een gemeenschapsbos zijn afgelopen vrijdag officieel in gebruik genomen door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Bij de ceremonie op het kantoor van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers (DDOASB) aan de Waterkant, is dit directoraat officieel gelanceerd. De lancering en ingebruikname werden gedaan door RO-minister Edgar Dikan en directeur Wensley Misiedjan van DDOASB, ondersteund door hoofdkapitein John ‘Lesina’ Sintanie namens het Traditioneel Gezag.

Bij de ingebruikname van de dorpsfondsen zijn er certificaten van erkenning uitgereikt aan vertegenwoordigers van negen van de veertien dorpen met een dorpsfonds. Het gaat om de dorpen Alasabaka, Drepada, Njoen Jacob Kondre, Abenaston, Haarlem, Pkien Maisa, Jaya, Goejaba en Santigron. Momenteel zijn er meer dan veertig lopende projecten, die betaald zullen worden uit dorpsfondsen.

Door de instelling van de dorpsfondsen kunnen de dorpsbewoners gebruik maken van eigen middelen om projecten uit te voeren, ten behoeve van de ontwikkeling van hun leefgebied. Dankzij de dorpsfondsen hebben belanghebbenden recentelijk uit eigen middelen uiteenlopende projecten kunnen financieren. Het dorp Abenaston heeft bijvoorbeeld op eigen kracht een logeerhuis met veertien kamers gebouwd dat wordt gebruikt voor accommodatie van toeristen.

Misiedjan zegt dat de middelen die de dorpsfondsen vergaren gericht gebruikt moeten worden om de gebieden tot ontwikkeling te brengen. In de dorpsfondsen worden middelen beheerd die voortvloeien uit de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en andere rijkdommen uit gemeenschapsbossen en andere verkregen inkomsten, meldt RO, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May