Colombia: Meer protesten bij wijzigingen belastinghervorming
27 Nov 2019, 09:01
foto
Mensen houden kaarsen terwijl ze hommage brengen aan Dilan Cruz, een tiener demonstrant die is overleden aan de verwondingen die hij opliep toen een traangasbus hem raakte tijdens een nationaal protest vorige week in Bogota, Colombia. (Foto's: Reuters)


Colombiaanse vakbonden en studentengroepen zullen woensdag nog een protest houden ter ere van een tienerdemonstrant die stierf nadat hij gewond was geraakt door een traangasbus. De tiener stierf tijdens protesten die werden aangewakkerd door de aankondiging van wijzigingen in de impopulaire belastinghervormingen van president Ivan Duque.

Andere demonstraties blijven voortduren. Het is de zesde opeenvolgende dag van protesten na een mars van 250.000 personen vorige week georganiseerd door het National Strike Committee. De grotendeels vreedzame protesten hebben duizenden betogers aangetrokken om economische hervormingen, politiegeweld en corruptie af te wijzen.

Het comité zei in een verklaring vroeg op dinsdag dat het "een permanente onderhandeling" met Duque zou eisen, maar de besprekingen duurden slechts ongeveer twee uur, waarbij comitéleiders eisten dat Duque alleen met hen, bedrijfsleiders of andere sectoren vergaderde. De commissie heeft geëist dat de belastinghervorming, die een verlaging van de verplichtingen voor bedrijven inhoudt, wordt afgewezen.

Kort na de bijeenkomst vertelde Duque journalisten dat het voorstel zal worden gewijzigd om de belasting over de toegevoegde waarde terug te geven aan de armste 20% van de Colombianen en lagere bijdragen aan gezondheidszorg door gepensioneerden met een minimumloon - de helft van de gepensioneerde bevolking - van 12% naar 4% over drie jaar . Er zijn ook drie dagen per jaar zonder btw. De voorstellen kosten zo'n 3,2 biljoen peso (US$ 931 miljoen), zei de regering.

Duque ontkent het ondersteunen van geruchten over economische plannen die veel demonstranten hebben aangetrokken - inclusief een verlaging van het minimumloon voor jongeren. Demonstranten hebben ook benadrukt wat zij zeggen dat er een gebrek is aan overheidsmaatregelen om de moord op honderden mensenrechtenactivisten te stoppen. Ze hebben Duque gevraagd om een ​​vredesakkoord van 2016 met linkse rebellen volledig uit te voeren.

Toen hij de vergadering verliet, werd aan de confederatie van de Colombiaanse arbeidersvoorzitter Luis Miguel Morantes gevraagdwat de regering kon doen om de protesten te beëindigen. Hij antwoordde: “het is een onderhandeling, er zullen dingen zijn die naar een bepaald punt gaan, er zal een rechtvaardig evenwicht zijn, daar zullen andere dingen zijn waar we op moeten wachten, zoals veranderingen in wetten, het is zeer relatief."

De commissie wilde een "exclusieve" dialoog, maar de regering zou graag willen dat ze deel uitmaken van nationale discussies, zei overheidsfunctionaris Diego Molano. "Ze moeten begrijpen dat er andere sectoren zijn die ook willen discussiëren over werkgelegenheid, die voorstellen hebben voor jongeren", zei Molano tegen journalisten.

De dood van demonstrant Dilan Cruz (18) maandag, zal waarschijnlijk leiden tot verdere kritiek op de tactiek van de oproerpolitie (ESMAD)om menigten uiteen te drijven, waaronder met waaronder traangas en stun granaten. Cruz, die zaterdag geblesseerd raakte, is een symbool geworden voor veel jonge demonstranten. Dinsdag verzamelden rouwenden zich bij geïmproviseerde heiligdommen buiten het ziekenhuis waar hij werd behandeld en de plaats waar hij werd geraakt. Het stakingscomité zei dat het Duque zou vragen de ESMAD op te doeken en de politie te 'zuiveren'.

De commissie zal de intensiteit van de staking op woensdag verhogen "ter ere van het symbool van de nationale staking Dylan Cruz," zei de verklaring, met een andere spelling van de voornaam van Cruz dan die zijn zus en de regering gebruiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May