NDP gelooft zelf niet meer in: 'in eigen kunnen'
26 Nov 2019, 13:25
foto


In verband met 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid zegt de NDP in een ingezonden stuk op Starnieuws het volgende: “De NDP is gestaafd op het geloof in eigen kunnen. De NDP staat voor het zelfstandig kunnen functioneren en produceren. De NDP gelooft dat meedoen, meedenken en meebeslissen een belangrijke voorwaarde is voor een ware democratische beleving”. 

President Bouterse en zijn NDP hebben het devies ‘geloof in eigen kunnen’ niet kunnen waarmaken, nog minder kunnen ze waarmaken, zelfstandig functioneren, produceren, meedoen, meedenken en meebeslissen. Bouterse en de NDP hebben zichzelf buitenspel gezet om hun dromen werkelijkheid te laten worden. Er zijn legio voorbeelden, zoals: de Para Industries, SML, cassavefabriek, de huizenfabriek, treinverbinding, fly-overs, diepzeehaven, 18.000 woningen, het baggeren van de Surinamerivier etc. 

Laat Bouterse en zijn NDP aangeven wat ze vanaf 2010 tot heden geproduceerd hebben. In maart 2015 had Bouterse met veel bombarie aangekondigd, 3000 woningen per jaar te produceren. Als je niet eens een toffee kan produceren, hoe ga je dan 3000 huizen produceren? In april 2014 begon de cassave-fabriek met de productie van cassavemeel. Robert Power zei nog, nu begint het echte werk, 1200 boeren zouden ruim 100.000 ton cassave leveren tegen US$ 0,60. San psa nanga cassavefabriek? Het is duidelijk, de boeren eerst verleiden om te produceren om hun daarna te misleiden. 
 
Meedoen, meedenken en meebeslissen past niet in het straatje van de NDP en president Bouterse, dat hebben ze bewezen door de aanname van de wet op de staatsschuld. Ondanks enorm veel tegenstand van belangrijke maatschappelijke organisaties en oppositie, hebben ze de wet toch door de keel van de samenleving gedrukt. Is dat de ware democratische beleving die de NDP pretendeert? 

Regering Bouterse/Adhin stelt honderden hectares grond ter beschikking van de LR Group, niet alleen dat, ze komt ook in met infrastructuur, water, wegen, elektra en gebouwen. Bovendien zullen de importen van de LR-Group invoerrechtenvrij zijn. Recentelijk nog is door president Bouterse ongeveer 30 hectare landbouwgrond ter beschikking gesteld aan de boeren van Barbados en eveneens krijgt Barbados land om hier schapen te kweken. 

Buitenlandse boeren en bedrijven krijgen voorkeur en privéleges boven onze eigen landbouwers en veehouders. Waarom worden onze eigen landbouwers en veehouders overgeslagen? Waarom worden onze eigen mensen niet in de gelegenheid gesteld om te produceren? Onze boeren worden letterlijk vernietigd. Is dit wat de NDP noemt: “geloof in eigen kunnen, zelfstandig kunnen functioneren en produceren”? De NDP gaat volledig voorbij aan wat wij als Surinamers hier zelf kunnen produceren.

De NDP en zijn voorzitter Bouterse hebben nu meer geloof in structureel lenen op de kapitaalmarkt dan geloof in eigen kunnen, die overtuiging is nu diep geworteld in de NDP. Met meer geloof in eigen kunnen, gaan we veel meer bereiken, maar dan moet het vertrouwen en het geloof in eigen kunnen groeien en dat ontbreekt bij de NDP. Het is makkelijker om anderen de schuld te geven dan om de hand in eigen boezem te steken. 

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May