Volop perspectief voor natio na overtuigende zege op Dominica
16 Nov, 18:13
foto
Albert Nibte, bondscoach Dean Gorre, Gleofilo Vlijter en Henk Donk tijdens een persconferentie. (Foto: Diederik Samwel)


In een aantrekkelijke wedstrijd zette Suriname vrijdag Dominica met 4-0 aan de kant. Een walk-over was het niet gezien het aantal kansen voor de bezoekers. Wie in het AK-stadion zat, had niet vreemd opgekeken bij een einduitslag van 8-4. Zeker wanneer de aanvallers van beide partijen iets koelbloediger waren geweest en doelman Claidel Kohinor en zijn Dominicaanse collega Glenson Price niet zo alert hadden gekeept. 

Beste man van het veld was zonder twijfel debutant Nigel Hasselbaink, door bondscoach Dean Gorré opgesteld als nummer tien achter spits Gleofilo Vlijter die in zijn vijfde interland zijn negende en tiende goal maakte. Hasselbaink zorgde voor een primeur als allereerste speler met een buitenlandse nationaliteit in het shirt van natio. De prof van het Israëlische Hapoel Beër Shiva was voortdurend aanspeelbaar op het gortdroge en hier en daar lastig bespeelbare veld in het AK-stadion. 

Hij maakte handig gebruik van zijn postuur, verlegde het spel en bracht herhaaldelijk de snelle buitenspelers Dimitri Apai en Ivenzo Comvalius in stelling. Hasselbaink kwam zelf niet tot scoren, wel kreeg hij de enige gele kaart van de wedstrijd. Maar die werd hem dan ook voorgehouden door de met afstand slechtste man op het veld: arbiter Sherwin Johnson uit Guyana.

Omdat St. Vincent & The Grenadines in de andere poulewedstrijd Nicaragua met 1-0 versloeg en op 11 punten is gekomen met de laatste wedstrijd tegen Dominica (0 punten) te gaan, eindigt Suriname (10 punten) normaal gesproken als tweede in de groep. Tenzij maandag met meer dan zes goals verschil van Nicaragua (7 punten) wordt verloren.
Hoewel directe plaatsing voor de Gold Cup er waarschijnlijk niet in zit, is dat helemaal geen ramp. Nu volgen begin volgend jaar nog twee dubbele ontmoetingen in de Nations League. Mogelijke tegenstanders daarin zijn bijvoorbeeld Guadeloupe of Guatemala in de eerste knock-out fase. Bij winst treft natio landen als Haïti, Martinique, Cuba of Canada. 
Daarin krijgen Gorré en zijn staf bovendien de kans de selectie te versterken met andere profs uit het buitenland. Zo staat verdediger Kelvin Leerdam, die vorig weekend Noord-Amerikaans kampioen werd met de Seattle Sounders, te trappelen om het shirt van natio aan te trekken. Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd kreeg persman Henk Donk al de vraag wanneer zijn zoon Ryan overkomt uit Turkije waar hij uitkomt voor topclub Galatasaray. 

De grijns van de bondscoach wordt alleen maar breder bij het horen van alle namen en speculaties. Gorré geeft toe dat zijn telefoon de afgelopen week zowat is ontploft na alle appjes van voetballers van Surinaamse afkomst die graag voor natio zouden spelen. Niets is zeker en de procedures bij de FIFA kunnen maanden in beslag nemen. Liever kiest hij voor een geleidelijke weg. Hij heeft de beschikking over een jonge, gretige ploeg die zich per wedstrijd verder ontwikkelt. Met of zonder profs van over de grens.

Diederik Samwel

Tuesday 14 July
Monday 13 July
Sunday 12 July