LVV-delegatie onderzoekt export naar Frans-Guyana
16 Nov, 02:35
foto
De delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij bij een bezoek aan een markt in Frans-Guyana. (Foto: LVV/NII)


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is donderdag met een delegatie vertrokken naar Frans-Guyana. Dit bezoek is een voortvloeisel van het kennismakingsbezoek van de Franse ambassadeur Antoine Joly op 1 november, aan LVV. Bij dit bezoek heeft Parmessar aangegeven producten vanuit Suriname naar Frans-Guyana te willen exporteren, om zo Frankrijk en dus ook de Europese markt te bereiken.

Umar Taus, voorzitter van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), maakt deel uit van de delegatie. Er zal gekeken worden naar exportmogelijkheden naar Guadeloupe en Martinique. De delegatie bezocht vrijdagmorgen de markt van Cayenne, om het aanbod te bekijken en een idee te hebben van de prijzen. Er zijn ook gesprekken geweest met het bedrijfsleven en Franse autoriteiten over handelsafspraken en knelpunten zoals smokkel en beveiliging.

Op weg naar Frans-Guyana heeft de delegatie een bezoek gebracht aan de districtscommissaris van Marowijne, Freddy Daniels. De rol van LVV bij regulering en ordening van de handel met het oostelijke buurland is hierbij aan de orde gekomen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.