Ecuador onderzoekt ongewone instroom van Cubanen
14 Nov, 02:36
foto
Een demonstrant rent met een Ecuadoraanse vlag tijdens een protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Ecuadoraanse president Lenin Moreno. (Foto: Reuters)


Ecuador zei woensdag dat het de komst van een ongewoon aantal Cubanen met een speciaal paspoort in de aanloop naar oktober-protesten in de Andes-natie, onderzocht. Het onderzoek richt zich op een mogelijke buitenlandse betrokkenheid bij de demonstraties.

President Lenin Moreno heeft linkse leiders, waaronder de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, beschuldigd van het in beweging zetten van de gewelddadige protesten. Maduro en anderen hebben dat afgedaan als een ongegronde samenzweringstheorie.

De minister van Binnenlandse Zaken, Maria Paula Romo, zei dat in de maanden voor de protesten, 250 Cubanen naar Ecuador reisden met 'officiële paspoorten', een document uitgegeven door Cuba voor reizen op specifieke missies zoals medische samenwerkingsprogramma's. "Dit is merkbaar en we hebben gedetailleerde informatie opgevraagd bij de (Cubaanse) ambassade," zei Romo op een persconferentie.

De ambassade van Cuba in Quito weigerde commentaar te geven. Romo zei niet specifiek dat Cubanen betrokken waren geweest bij de protesten of bij de voorbereiding ervan. Maar ze zei dat Cubaanse artsen die in Ecuador werken als onderdeel van een medisch samenwerkingsprogramma, met officiële paspoorten naar het land waren gereisd. Ze zei dat het programma, dat Moreno sinds 2017 aan het afbouwen was, nu volledig is stopgezet.

Moreno moest een plan om brandstofsubsidies te elimineren terugdraaien, nadat inheemse activisten in botsing kwamen met veiligheidstroepen en zijn ontslag eisten. Later beschuldigde hij het Sao Paulo Forum, een groep Latijns-Amerikaanse linkse activisten en politieke partijen, van samenzwering om het geweld aan te wakkeren. Zijn critici zeggen dat hij probeert de schuld af te schuiven voor een slecht opgevat bezuinigingsplan dat de bevolking niet wilde accepteren.

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August