Commissie voor duurzaam beheer Seabob garnalen
09 Nov, 12:40
foto


Het proces van de vangst van de seabob garnalen is internationaal gecertificeerd en op de internationale markt is deze garnalensoort de meest gevraagde. De seabob garnalensector levert ook een degelijke bijdrage aan de economie van Suriname en biedt meer dan 1.000 arbeidsplaatsen. Meer dan 12 boten hebben een werkgebied van meer dan 12 mijl op zee. Om deze sector duurzaam te behouden, is er een commissie Seabob geïnstalleerd.

De seabob garnaal was tot 1995 niet gewild op de internationale markt, maar door inspanningen van de vangers van dit type garnalen, is het nu internationaal de meest gevraagde soort. "Wij hebben al zoveel gedaan om de plaats in te nemen die wij nu innemen," zei Prahlad Sewdien  bij de installatie van de commissie op vrijdag. Hij wees op het gemeenschappelijk doel om de sector duurzaam te houden. "Dit is het belang om de certificering die wij met heel veel inspanning hebben bereikt, te behouden."

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij merkte op dat dit een voorbeeld is hoe de private en de public sector "samen een heel goede samenwerking kunnen hebben en prachtige resultaten kunnen boeken." De seabob-garnalen boten moeten beschikken over een Vessel Monitoring System (VMS). Parmessar heeft volgens het Nationaal Informatie Instituut kunnen bewerkstelligen dat er een goedkoper VMS-systeem kan worden aangeschap en waarvan de aflossing veel soepeler is. "Het ligt aan de eigenaren van de trawlers als ze willen overgaan op dit goedkoop systeem."

De commissie is ingesteld voor een jaar. Vanuit het ministerie van LVV zitten Radjeskoemar Asraf (voorzitter), Kishan Rattan, Gaushmi Poeran en Mario Ijspol in de commissie. De vertegenwoordigers van de private sector zijn Jude Jagroop (Heiploeg Suriname NV), Frits Hijmans (Sail), Satesh Kodai (Artisanale visserij), Kishan Sewdien (Namoona) en Mehzabeen Ramsaroep (Kustwacht).