Nieuwe cacao-deals helpen boeren, maar niet genoeg
03 Nov 2019, 14:39
foto
Cacaoboeren gebruiken hakmessen om de cacaopeulen open te breken op een plantage in de buurt van Sinfra in de centrale regio van Ivoorkust. (Foto's: AFP)


De bereidheid van sommige multinationale bedrijven om een ​​bonus te betalen voor Afrikaanse cacaoplanters is welkom, maar zal niet veel boeren redden van de verlammende armoede, zeggen bronnen uit de industrie. Ivoorkust en Ghana, die samen goed zijn voor meer dan 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie, hebben in juli deals gesloten met chocolademakers en een "levens inkomensverschil" (LID) toegevoegd aan de prijzen.

Barry Callebaut en Nestle, twee wereldleiders in cacaoproducten, bevestigden dat ze een supplement van US$ 400 per ton boven de marktprijs zouden betalen om boeren te helpen, in de nasleep van aankondigingen tijdens een oktoberbijeenkomst van de World Cocoa Foundation in Berlijn. De aangrenzende West-Afrikaanse landen in juni zeiden dat ze de minimumprijs per ton voor het seizoen 2020/2021 zouden vaststellen op US$ 2.600.

Nestle "is al begonnen met het kopen van cacao 2020/2021 met het verschil in levens inkomen", verklaarde het grootste voedsel- en drankbedrijf ter wereld in een verklaring. "Het LID zal bijdragen aan het verbeteren van het inkomen van boeren en een aanvulling vormen op al onze inspanningen om de levens van boeren te verbeteren," zei het.

Barry Callebaut, een ander bedrijf met hoofdkantoor in Zwitserland, verklaart dat het instemt met het principe dat de Ivoriaanse en Ghanese regeringen in staat stelt om een ​​minimumprijs van cacao te steunen aan cacaoboeren.

'Historisch!'
Het bedrijf benadrukte dat de LID moet worden "uitgevoerd op een manier die bijdraagt ​​aan duurzaamheid en structureel het levensonderhoud van boeren verbetert, zonder verdere uitbreiding van de cacaoproductie in bossen te veroorzaken".

"Dit is historisch! De twee landen zijn er samen in geslaagd om particuliere kopers te overtuigen om de aankoopprijs te verhogen zodat producenten meer kunnen verdienen," vertelde Michel Arrion, uitvoerend directeur van de International Cocoa Organization (ICO), aan AFP.

Ivoorkust, met 40 procent van de wereldproductie, en Ghana, met 20 procent, drongen aan op een deal die de cacaoplanters ten goede zou komen, die slechts zes procent van een wereldwijde markt voor cacao en chocolade krijgen met een waarde van US$ 100 miljard per jaar.

De aankoopprijs van cacao aan Ivoriaanse boeren werd vastgesteld op 825 CFA-frank (1,25 euro) per kilogram bij de opening van het nieuwe cacaojaar in oktober, een verhoging van 10 procent, volgens de Coffee Cocoa Council (CCC). Experts in Ivoorkust zeggen dat de cacaoprijzen nog steeds te laag zijn, zelfs met het LID, omdat meer dan de helft van de miljoen mensen die in de sector werken onder de armoedegrens leven en volgens de Wereldbank minder dan US$ 1,2 per dag verdienen.

'Zal niets veranderen'
"Dit is een pluspunt voor de producenten, maar zelfs als ze de hele prijsstijging zouden krijgen, zou het hen niet uit de armoede halen", zei een expert die vroeg om niet genoemd te worden.

Het LID moet voorzien in betalingen van 1.000 CFA-frank (1,52 euro/$ 1,70) per kilo aan Ivoriaanse planters, een verbetering ten opzichte van 825 CFA-frank (1,25 euro), zei Romeo Dou, een landbouwingenieur. Zijn bedrijf Microfertile helpt cacaoteeltcoöperaties om de teelt te verbeteren en ruwe cacao te verwerken tot halffabrikaten zoals cacaoboter en poeder om te profiteren van de toegevoegde waarde.

Via belastingen en tussenpersonen ter plaatse, van belastingontvangers tot coöperaties en exporteurs, wil de Ivoriaanse staat profiteren van het LID, zei Dou. Hij gelooft dat cacaoplanters uiteindelijk 60 procent van het LID zullen ontvangen en de resterende 40 procent in andere handen zou belanden. "Zelfs 1.000 CFA-frank zal niets veranderen in het leven van de planters," zei Dou.

"Het LID-bedrijf baart ons zorgen ... Welk mechanisme van de Ivoriaanse staat gaat ervoor zorgen dat cacaoplanters het geld ontvangen dat ze verschuldigd zijn?" vroeg Moussa Kone, president van een boerenunie. Kone zei dat bonussen van boeren in naam van internationale fairtrade-regelingen onbetaald bleven. "Om planters uit de sleur te halen, hebben we een prijs van 3000 CFA-frank per kilo nodig," schatte hij.

Dou en de anonieme expert schatten beide dat de sector slechts één op vijf van de huidige planters, of zelfs slechts één op tien, echt zou kunnen ondersteunen als ze niet in armoede leven. "We moeten op een intensieve manier beter produceren op kleinere landgebieden, met goed opgeleide planters. Er is politieke moed voor nodig om de sector te hervormen," zei Dou.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May