VS verlengt deadline vertrek Salvadoranen
29 Oct 2019, 22:41
foto
Er zijn optochten gehouden in de VS ter ondersteuning van degenen die TPS hebben gehad. (Foto: AFP)


De Trump-administratie heeft de verblijfsvergunningen van naar schatting 200.000 mensen uit El Salvador verlengd tot januari 2021. Salvadoranen kregen een tijdelijke beschermde status (TPS) nadat aardbevingen de Midden-Amerikaanse natie in 2001 troffen. Hun status zou in januari 2020 vervallen.

Salvadoraanse functionarissen zeiden dat de verlenging hun medeburgers in de VS "ademruimte" zou geven. Er zijn tegenstrijdige verklaringen van Amerikaanse functionarissen over de vraag of de overeenkomst een verlenging van de TPS van Salvadoranen is of slechts een verlenging van hun werkvergunningen.

Het TPS- programma is in 1990 opgezet en machtigt immigranten uit verschillende landen om legaal in de VS te wonen en te werken, ongeacht of ze legaal het land zijn binnengekomen of niet. Het wordt alleen verleend aan landen die getroffen zijn door gewapende conflicten, milieurampen of epidemieën. Tien landen, waarvan er meer dan 300.000 immigranten in de VS zijn, hebben TPS-bescherming gekregen sinds het voor het eerst werd ondertekend door president George HW Bush.

De Trump-administratie heeft een harde houding aangenomen ten aanzien van TPS en stelt dat "tijdelijk betekent tijdelijk" en dat TPS niet had mogen worden verlengd in gevallen waarin de oorspronkelijke reden voor de toekenning ervan niet langer van toepassing was. Dit heeft voor onzekerheid en angst gezorgd onder degenen die onder TPS in de VS wonen, waarvan Salvadoranen veruit de grootste groep zijn. Maar de poging van de president om TPS te beëindigen is voor de rechter aangevochten en blijft momenteel geblokkeerd.

Tegenstrijdig
De Amerikaanse ambassadeur in El Salvador, Ronald Johnson, heeft maandag aangekondigd dat "we vandaag in Washington een overeenkomst hebben ondertekend die de TPS voor de Salvadoranen met nog een jaar verlengt". Maar de waarnemend directeur van US Citizenship and Immigration Services, Ken Cuccinelli, twitterde later een verduidelijking die in tegenspraak leek met wat de ambassadeur had gezegd.

De president van El Salvador, Nayib Bukele, was zichtbaar verheugd toen hij de aankondiging zij aan zij met de Amerikaanse ambassadeur maakte in een videoboodschap dat hij op zijn Twitter-account publiceerde. In het bericht zegt president Bukele dat de verlenging "besluitvormers extra tijd geeft om een ​​permanente oplossing te vinden" voor Salvadorenen die in de VS wonen. Ambassadeur Johnson zei dat het besluit "ter erkenning was van de prestaties en het goede werk van president Nayib Bukele".

Ken Cuccinelli zei dat de overeenkomst "een enorme stap vooruit was om de bezorgdheid over de veiligheid van vreemdelingen die de VS binnenkomen aan onze zuidelijke grens aan te pakken". Maar immigratieactivisten in de VS zeiden dat ze meer duidelijkheid wilden over wanneer de extra termijn van 365 dagen, genoemd door Cuccinelli, zou beginnen te lopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May