EU geeft Brexit nog drie maanden
28 Oct 2019, 12:42
foto
De EU geeft het Verenigd Koninkrijk nog drie maanden om uit de unie te treden. (Foto: AFP)


De Europese Unie (EU) is overeengekomen de Brexit tot 31 januari 2020 te verlengen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad in een tweet laten weten. Donald Tusk zei dat het blok een zogenaamde "flextension" mogelijk zou maken - wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk (VK) voor de deadline zou kunnen vertrekken als het parlement een akkoord had goedgekeurd.

De aankondiging komt op een moment waarop parlementsleden zich voorbereiden om te stemmen over voorstellen van premier Boris Johnson voor een vroege algemene verkiezingen op 12 december. De Schotse Nationale Partij (SNP) en Liberal Democrats hebben ook een verkiezing op 9 december voorgesteld.

De ontwerptekst van een overeenkomst voor de 27 EU-ambassadeurs bevat ook een toezegging dat het terugtrekkingsakkoord over de exit van het VK uit de EU in de toekomst niet opnieuw kan worden onderhandeld.

Het VK zou de EU donderdag verlaten, maar Johnson moest een verlenging van het blok aanvragen nadat het parlement geen overeenstemming over een Brexit-overeenkomst had bereikt. De premier had herhaaldelijk gezegd dat het VK op 31 oktober zou vertrekken "doen of sterven", maar de wet - bekend als de Benn-handeling - vereist ook dat hij het aanbod accepteert. De verlenging van heeft een no-deal Brexit van de tafel geveegd - wat de druk op parlementsleden zal vergroten om te beslissen over een ​​algemene verkiezing.

 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May