Argentinië: Alberto Fernández gekozen tot volgende president
28 Oct 2019, 08:28
foto
Aanhangers van Alberto Fernández vieren het resultaat in Buenos Aires, Argentinië. (Foto's: Reuters)


De centrumlinkse oppositiekandidaat Alberto Fernández is verkozen tot president van Argentinië in een stemming die wordt gedomineerd door economische zorgen. Fernández behaalde meer dan de 45% van de stemmen die nodig waren om te winnen, en versloeg de conservatieve zittende Mauricio Macri.

Een menigte verzamelde zich op het verkiezingshoofdkwartier van Fernández om het resultaat te vieren. De stemming vond plaats te midden van een economische crisis die een derde van de Argentijnse bevolking in armoede heeft achtergelaten.

Macri was in de voorverkiezingen achter geraakt op zijn tegenstander. In augustus won de oppositie de voorkiezingen met duidelijke cijfers. Macri heeft gisteravond zijn nederlaag toegegeven. Hij feliciteerde zijn politieke rivaal en zei dat hij Fernández voor vandaag had uitgenodigd in het presidentiële paleis om een ​​ordelijke overgang te bespreken. Alberto Fernández zal het presidentschap op 10 december overnemen.

Fernández vertelde later aan supporters dat hij "op alle mogelijke manieren" zou samenwerken met de vertrekkende president, aldus Reuters. Met meer dan 90% van de stembiljetten geteld had Fernández 47,79% van de stemmen, vergeleken met de 40,71% van Macri. Om in de eerste ronde te winnen, heeft een kandidaat minstens 45% van de stemmen nodig, of 40% en een voorsprong van 10 punten op de tweede plaats.

Kwakkelende economie
De stemming werd gedomineerd door zorgen over de economie. Nu bijna een op de drie mensen in armoede leeft, stemden de kiezers op de kandidaat waarvan zij dachten dat deze het best geplaatst was om het land uit de crisis te leiden. Macri beloofde "nul armoede" te bereiken, maar de zaken verslechterden tijdens zijn vierjarig bestuur. Zijn aanhangers zeggen dat hij een gebroken economie erfde toen hij aan de macht kwam en meer tijd nodig had om het op te lossen. Fernández heeft gezworen om dingen financieel veilig te spelen.

Carrièrepoliticus  Fernández heeft nogal wat opschudding veroorzaakt sinds hij ongeveer zes maanden geleden voor het eerst in de schijnwerpers van de Argentijnse politiek verscheen. De voormalige campagnestrateeg begon zijn bod voor het presidentschap in mei - een beetje verrassend, aangezien ex-president Cristina Fernández de Kirchner alom werd getipt als kandidaat voor de centrumlinkse oppositiecoalitie voor het hoogste ambt.

Maar Fernández kwam echt tot zijn recht in augustus toen hij Macri met bijna 15 procentpunten versloeg bij de voorverkiezingen, een verplichte stem voor alle kiezers die  wordt gezien, is een test voor het presidentschap. Deze overwinning, alle voorspellingen tartend, zette hem als de duidelijke favoriet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May