Open brief VES aan DNA-lid Drs. A. Abdoel
27 Oct 2019, 00:50
foto


Aangeboden

Geacht DNA-lid Abdoel,
Uw reactie d.d. 25 oktober in Starnieuws om de aandacht van het toenemende schuldenvraagstuk af te leiden is duidelijk. Wanneer de volksvertegenwoordiger de heer Abdoel de VES publiekelijk vals bespreekt is het helemaal niet persoonlijk, niet gekleurd en niet emotioneel maar wanneer er weerwoord van de VES komt is het ineens wel persoonlijk, gekleurd en emotioneel.

Uw dank aan de VES voor de "grote bijdrage" die ze heeft geleverd bij wetten die behandeld worden in DNA wordt in dank aanvaard. Het is jammer dat u de inhoud van deze commentaren telkenmale heeft genegeerd, en juist het tegenovergestelde doet. Het had anders zeker tot minder slechte economische resultaten geleid voor ons land. Als de door u zo bejubelde “maatregelen” en “beleidsstukken waaronder het Stabilisatie en Herstelplan' van de regering zo goed waren, waarom heeft U nu ook weer voor 2019 een begrotingstekort van SRD 7 miljard goedgekeurd.

T.a.v. uw wetsvoorstel geeft U aan dat wij niet hebben kunnen aangeven wat er gewijzigd dient te worden. Als er iets gewijzigd zou moeten worden dan is het formuleren van spelregels voor een versnelde afbouw van de gigantische schuld die de afgelopen jaren door de Regering is aangegaan. In plaats daarvan gaat u de weinige sancties in de huidige wet opheffen en een blancovolmacht verstrekken aan de Regering om ongebreidelde leningen aan te gaan.

Niemand heeft gezegd dat U voorstelt “om het obligoplafond op te heffen” Het plafond heeft u zelf reeds in december 2016 en februari 2017 de-facto, met uw meerderheid in DNA, vanwege de door u zelfgecreëerde crisis opengebroken. Door de bij wet verleende exorbitante uitzonderingen heeft de regering de wettelijke schuldquote van 60% mogen overstijgen. Hierdoor heeft u de gemeenschap nu met een schuld van maar liefst 90% van het BBP opgezadeld. Alleen aan rente en aflossing van de schulden moet dit jaar meer dan 2500 miljoen SRD oftewel 37% van alle overheidsinkomsten worden betaald. Als dat niet genoeg is wilt u toestaan dat ongestraft verder wordt verhoogd.

Ook uw opmerking dat men ook een “begroting kan goedkeuren zonder een tekort” is misleidend. Wij kijken naar de feiten en cijfers. Het eerlijke verhaal is een recent door u goedgekeurd tekort van meer dan 7.600 miljoen SRD voor 2019 en voor 2020 daarenboven nog 7.300 miljoen SRD.

U geeft wederom aan dat u nog steeds wacht op “reacties die oplossingen aandragen voor het vraagstuk van de Staatsschuld binnen de wet". Geacht DNA-lid Abdoel, bent u niet gekozen op basis van door u gedane pertinente eigen beloften dat U de oplossingen voor de economische problemen had. Nu uw oplossingen de economie compleet hebben ontregeld en de Regering slechts door nóg meer te lenen kan overleven staat u te wachten op oplossingen van derden.

Ten overvloede: de oplossing is evident namelijk: bezuinigen op de uitgaven en vergroten van de inkomsten zodat er niet meer geleend hoeft te worden en verhogen van de productie zodat onze economie hard groeit en er terugbetaald kan worden. We hebben bij diverse gelegenheden publiekelijk onze inzichten en kritiek geleverd op de verkwistingen o.a. al die exorbitante dienstreizen van Regering en DNA, al die ambassadeurs en DCs, import van aardappelen en uien, al die showprojecten etc. die geen van allen meer-productie opleveren. Maar ook aan de inkomstenzijde laten we veel inkomsten liggen, waaronder in de goudsector, de BTW etc.. Wat heeft u daaraan gedaan. Waar wacht u nog op als we telkenmale uitdrukkelijk ook in persoonlijke brieven hebben aangeboden dat nader met u in detail te willen bespreken, maar u bent nimmer hierop ingegaan. Als u er zelf niet uit komt waarom heeft u geen nationale en/of internationale hulp gevraagd.

Regeren is keuzes maken. Aangezien u kennelijk zit te wachten op oplossingen in deze, doet de VES ter afsluiting van deze polemiek nogmaals het aanbod om met een kernteam U bij te staan in het formuleren van concrete voorstellen voor ombuiging van dit funeste economisch beleid van de Regering in het algemeen en het terugbrengen van het fiscaal evenwicht en vermindering van de leenzucht in het bijzonder.

U weet drommels goed dat uw wetsvoorstel, zoals eerder ook ál die mooie verhalen van u, de economische problemen van ons land en volk eerder gaat vergroten dan verkleinen. U weet ook dat niet de huidige politieke top (Ministers, DNA-leden, adviseurs, geregelde topambtenaren, toppers van Staatsbedrijven etc.) noch uw bevriende handelaren/ondernemers hiervoor gaan opdraaien. Het is de werkende bevolking en de sociaal zwakkeren die hier jarenlang nog grotere offers zal moeten brengen om een áántal komende Regeringen in staat te stellen de rente en aflossing van deze onverantwoorde schulden te kunnen betalen.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vraagt u als persoon en als leider van de meerderheidsfractie in DNA om de initiatiefwet terstond in te trekken.

Hiermee sluit de VES deze polemiek af.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May