DA’91 herdenkt nalatenschap André Eugene Telting
25 Oct 2019, 23:29
foto


Vandaag herdenken wij de geboortedag van Governor André Eugene Telting (25 0ktober, 1935). Een door het leven gelouterde man. In een interview met een krant zei Governor Telting in maart 2010: ‘We hoeven ons niet meer te schamen in de regio. Het gaat heel goed met Suriname.” Deze uitspraak baseerde hij op het feit dat nadat wij als volk een armoedige situatie en financiële chaos erfden in 2000 en hij  10 jaren daarna als Governor van de Centrale Bank een stabiele financieel-economische situatie en de introductie van de SRD op zijn naam schreef. 

André Telting, die zijn successen altijd deelde met anderen, wordt “de vader van de Vaderlandse munt” genoemd. Het is ironisch dat wij als volk juist rond de herdenking van de jaardag van deze grote Surinamer die de geestesvader is van de wet op de staatsschuld, geconfronteerd worden met een voorstel van wijziging van deze wet met dien verstande dat straffeloosheid wordt geformaliseerd en de Surinaamse bevolking haar bescherming ontnomen. De indiener, NDP-ér Amzad Abdoel ondersteund door zijn NDP coalitie, wil met de wijziging “het hart” uit die wet halen namelijk de strafbepalingen die de minister van Financiën direct aansprakelijk stelt wegens het overschrijden van een obligoplafond, ook na zijn aftreden als minister. 

Het Surinaamse volk moet weten dat onze lessen geleerd in de revolutie jaren ‘80 en de periode 1996-2000, garanderen dat het onbeperkt  vestigen, het delgen en het beheer van schuldverplichtingen ten laste van de Staat zal leiden tot complete vernietiging van de waarde van onze salarissen, pensioenen, van onze munt en dus van onze groei mogelijkheden nu en voor toekomstige generaties. Het zal erger zijn dan we hebben meegemaakt in de dictatoriale periode onder Bouterse in 1980-1987 en de NDP regering 1996-2000.

DA’91 roept met in gedachten de filosofie en de wijze lessen die Governor Telting ons heeft nagelaten de Centrale bank van Suriname, als de monetaire autoriteit van Suriname en het bestuursorgaan van het land in monetaire en economische zaken, en het Bureaustaatsschuld die conform haar adviestaak, op om hun wettelijke en morele verplichting na te komen en de regering c.q. de Minister van Financiën dringend te adviseren om de ingediende wetswijziging in te trekken daar het een vernietigende strategie voor de financieel-economische status van de Staat zal blijken te zijn. 

Suriname is wederom in een positie van afbraak van het financieel-economische en politiek bestuurlijk beleid teruggebracht na de NDP regeringen die het geld onverantwoord en ongeremd hebben verspild en lening na lening afsluiten. Het is belangrijk André Telting geen ongelijk te hoeven te geven toen hij zei: ‘Ik verwacht niet dat het Surinaamse volk zich opnieuw aan dezelfde steen zal stoten. We zijn toen, tussen 1996 en 2000, door een diep dal gegaan. Er werd gestoeid met de staatsmiddelen. De bevolking zal nu echter niet toestaan dat zich opnieuw zulke ernstige misstanden zullen voordoen. De mensen weten het nu, wat ze eventueel te wachten staat als ze voor zo’n regering kiezen. Dat is het grote verschil met toen.’ 

DA’91 is van mening dat wanneer door ongekende misleiding en valse beloften een deel van het volk zich vergist heeft in de huidige machthebbers en hun geestgenoten, die niets anders doen dan zichzelf te dienen niet het landsbelang maar hun eigen corruptief beleid en voor persoonlijk financieel gewin. Het is aan ons als volk, verenigd in politieke partijen, verenigingen, maatschappelijke groeperingen, arbeiders en ambtenaren en allen die het Surinaams belang voorop stellen  hiertegen onbevreesd en verenigd op te treden en het radicaal een halt toe te roepen! DA’91 spreekt haar waardering en erkenning uit voor de nalatenschap van André Telting als Governor van de Centrale Bank, presidentskandidaat van DA’91 in 2000 en als rasechte Srananman met een grote liefde voor zijn land, het bewijs leverde dat het anders kan en dat Suriname beter kan en beter verdient!

Sunil Oemrawsingh    
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May