Foamverpakking in horeca vanaf 1 november verboden
25 Oct 2019, 11:30
foto
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme heeft vanaf 1 november verboden foamverpakkingsmateriaal te gebruiken. (Foto's: Raoul Lith)


Het is vanaf 01 november 2019 verboden om styrofoam te gebruiken als verpakkingsmateriaal voor voeding in Suriname. Het gaat hier om de "bekende" wegwerp foambakjes, borden en bekers die vooral in de horeca worden gebruikt. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had vooruitlopend  op dit besluit vanaf 01 mei 2019 een importverbod op styrofoam ingesteld. Met de producenten en importeurs is gesproken om alternatieven te introduceren.

Handelsminister Stephen Tsang heeft donderdag een presentatie gegeven over de uitbanning van styrofoam. In de eerste plaats merkt de bewindsman op dat het gaat om de volksgezondheid. Het gevaar voor de gezondheid zit er in dat bepaalde stoffen vrijkomen bij verhitting en verpakken van warm tot heet (boven 75 graden Celsius) voedingswaar in styrofoam. Ook merkt Tsang op dat om Suriname als eco-vriendelijk land te promoten het belangrijk is groen te denken. Vanuit de overheid is ook gevraagd aan alle ministeries, alle overheidsinstanties, het kabinet van de vicepresident om geheel over te gaan naar alternatieve producten.

De bewindsman kondigt een bewustwordingscampagne aan. Volgens hem heeft dit project een kans van slagen als de gemeenschap ook optimaal mee doet. "Het ministerie en BOG kunnen niet overal tegelijkertijd zijn om controle uit te oefenen". Hij roept de burgers op alert te zijn dat vanaf 01 november hun voeding niet in foambakjes wordt verpakt en dit niet te accepteren. Er zal volgens Tsang wel hard opgetreden worden wanneer wordt opgemerkt dat de bakjes toch worden gebruikt, omdat het op lang termijn schadelijk is. De hoogte van de boete zal het Openbaar Ministerie bepalen. Het materiaal zal in beslag worden genomen als het wordt aangetroffen.

Tsang is blij dat enkele grote horeca bedrijven in de afgelopen periode met succes de overstap  hebben gedaan naar alternatieve materialen. "We zien dat ze bakken gebruiken die gemaakt zijn van suikerriet en zelfs steenpoeder." Tijdens de sessie van HI&T zijn tevens alternatieve producten gepresenteerd. Het voordeel hiervan is dat wanneer ze in het milieu komen ze na enkele maanden worden opgenomen.

De bewindsman benadrukt dat de ingangsdatum, 1 november, hard is en dat er al in een vroeg stadium met de ondernemers is gesproken. In een tweede fase wordt gekeken naar de mogelijkheid om de nog bestaande voorraden foam verpakkingsmateriaal die in de diepvries worden gebruikt, uit te faseren. Uiteindelijk zal iedereen moeten overgaan tot alternatieve producten, benadrukt de minister.

Er zal volgens de minister een mind change moeten komen bij de consument, die aanpassingen zal moeten doen bij de overgang naar afbreekbare alternatieven. Ook bestek en dingen zoals rietjes en roerstokjes zullen een gegeven moment moeten worden uitgefaseerd. Er is volgens de minister veel bewustzijn bij vooral jongeren die naar sustainability en de impact van plastic op het milieu kijken, maar ook meer bedrijven maken de overstap. Hij geeft aan dat het jammer genoeg nog niet helemaal is doorgedrongen in het binnenland "waar we eigenlijk onze grootste toeristenproduct hebben, maar ook daar zal worden gewekt aan de awareness." Na 1 november wordt in de volgende fase na foam ook plastic aangepakt. “De dingen moeten uit ons milieu, uit onze dagelijkse consumptie.”

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May