Bolivia: Spanningen nemen toe, Morales vergroot voorsprong
24 Oct 2019, 14:48
foto
President Evo Morales waarschuwde dat er een staatsgreep aan de gang was in Bolivia.(Foto: Reuters)


De protesten in Bolivia zijn toegenomen, omdat de zittende president, Evo Morales, opnieuw de leiding heeft bereikt die nodig is om de presidentsverkiezingen in de eerste ronde regelrecht te winnen. Met 98,4% van de getelde stemmen had hij een voorsprong van 10,1 procentpunten op zijn belangrijkste rivaal, Carlos Mesa. Hij heeft een voorsprong van 10 procentpunten nodig om een ​​tweede ronde te voorkomen.

De kiesautoriteiten zijn zwaar bekritiseerd voor vertragingen in de telling. Mesa heeft al gezegd dat er sprake is van vals spel. Rond middernacht lokale tijd suggereerde de officiële website met het aantal stemmen dat president Morales zijn voorsprong op zijn directe achtervolger Carlos Mesa had vergroot tot meer dan 10 procentpunten. Dat cijfer is cruciaal, want als een kandidaat meer dan 40% van de stemmen behaalt, terwijl hij een voorsprong van 10 procentpunten of meer heeft op zijn naaste rivaal, zal er geen tweede ronde zijn op 15 december.

Terwijl Morales, die de afgelopen drie presidentsverkiezingen comfortabel heeft gewonnen, altijd werd getipt om de eerste ronde te winnen, had Mesa gehoopt dat het verschil tussen de twee klein genoeg zou zijn om een ​​tweede ronde te rechtvaardigen. Mesa berekent dat zijn kansen om te winnen in een tweede ronde groter zouden zijn, vooral als die kandidaten die de tweede ronde niet haalden, hem zijn steun gaven. Of er al dan niet een tweede ronde is, kan dus goed bepalen wie Bolivia de komende vijf jaar zal regeren.

Spanningen hoog
Uren nadat de stemhokjes op zondag gesloten waren, gaf het Supreme Electoral Tribunal de eerste resultaten van de snelle telling vrij. Het leek er toen op dat er een tweede ronde zou zijn, wat aanleiding was tot vieringen in het campagnekamp van Mesa. Maar toen werd de website met de snelle telling 24 uur lang niet meer bijgewerkt, waardoor verkiezingswaarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hun bezorgdheid uitten. Toen de snelle telling maandagavond eindelijk werd bijgewerkt, had Morales een voorsprong van 10,12 procentpunten.

De verkiezingsmissie van de OAS noemde de verandering "drastisch en moeilijk uit te leggen". "We hopen dat het resultaat van de definitieve berekening zal voldoen aan de wil van de kiezers die tijdens de peiling is geuit", zei de OAS-verkiezingswaarnemingsmissie.

Ontwikkelingen
De gedetailleerde telling - in plaats van de snelle telling - van de stemmen is zeer langzaam verlopen, waarbij Morales zijn voordeel ten opzichte van Mesa gestaag heeft uitgebreid. Maar na de mysterieuze vertraging in de snelle telling, zeggen veel Bolivianen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de kiesautoriteiten.

De vicepresident van het Kiescomité, Antonio Costas, nam ontslag uit zijn functie en zei dat het besluit van het zeskoppige panel om de snelle telling te stoppen "dwaas" was geweest.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Brazilië hebben allemaal hun bezorgdheid geuit en de OAS heeft tijdens een noodvergadering op woensdag aanbevolen een tweede ronde te houden, ongeacht het resultaat van de eerste ronde.

Straatbeeld
Er zijn protesten en marsen geweest, waarvan sommige gewelddadig zijn geworden, in steden in Bolivia sinds de snelle telling duidt op een regelrechte overwinning voor Morales. Een aantal stemlocaties is in brand gestoken en tegenstanders van Morales hebben een algemene staking uitgeroepen. Er zijn ook botsingen geweest tussen voor- en tegenstanders van Morales en marsen ter ondersteuning van de president.

Morales is uitdagend geweest. In een televisietoespraak op woensdag zei hij dat hij een nieuwsconferentie bijeen had geroepen "om voor het Boliviaanse volk en de hele wereld aan te kondigen dat er een staatsgreep aan de gang is". Hij gaf de schuld aan "rechts" voor de coup, waarvan hij zei dat die "internationale steun" had.

Hij riep Bolivianen ook op "om de democratie te verdedigen". Hij zei dat hij ervan overtuigd bleef dat hij regelrecht zou winnen in de eerste ronde. "Onze triomf is altijd geweest met de stemmen van de plattelandsgebieden, met de stemmen van de inheemse beweging."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May