Johnson & Johnson roept duizenden flessen babypoeder terug
19 Oct, 22:39
foto
Opnieuw heeft Johnson & Johnson duizenden flessen babypoeder teruggeroepen. (Getty Images)


Gezondheidsgigant Johnson & Johnson (J&J) heeft 33.000 flessen babypoeder in de VS teruggeroepen, nadat gezondheidsregelgevers sporen van asbest in een online gekochte fles hebben gevonden. Overheidsfunctionarissen zeiden dat klanten "onmiddellijk" moeten stoppen met het gebruik van poeder uit de betreffende batch.

J&J zei dat het een evaluatie heeft uitgevoerd en dat bij eerdere tests geen asbest is gevonden. Het bedrijf wordt geconfronteerd met duizenden rechtszaken van mensen die beweren dat zijn talkproducten kanker hebben veroorzaakt. Johnson & Johnson heeft deze beschuldigingen ten stelligste ontkend.

Het bedrijf zei dat het de vrijwillige terugroepactie had gestart van één partij babypoeder, dat in 2018 is geproduceerd en gedistribueerd. De terugroepactie zou uit "een overvloed aan voorzichtigheid" zijn gedaan.

Het zei dat het samenwerkte met de Food and Drug Administration (FDA) om de integriteit van de test en de geldigheid van de resultaten bij het vinden van asbest te bepalen, inclusief of het product namaak was en of de verzegeling van de fles was verbroken.

"Jaren van testen, inclusief de FDA's eigen testen bij eerdere gelegenheden - en zo recent als vorige maand - leverden geen asbest op," zei het.

De FDA heeft tientallen producten getest op asbest, een bekend carcinogeen te midden van toenemende bezorgdheid onder het publiek. Het zei dat er geen aanwijzingen waren dat het product namaak was of tijdens het testen was besmet. De FDA "staat voor de kwaliteit van haar testen en resultaten", zei het.

Het is niet op de hoogte van eventuele bijwerkingen met betrekking tot de blootstelling aan de partij getroffen producten, voegde het eraan toe. Het spoorde klanten met producten van lot # 22318RB aan contact op te nemen met Johnson & Johnson voor een terugbetaling.

Juridisch gevecht
De terugroepactie is het laatste slechte nieuws voor Johnson & Johnson, dat geconfronteerd wordt met juridische claims voor miljarden dollars op andere producten, waaronder opioïden en vaginale implantaten.

Een jury heeft deze maand US$ 8 miljard toegekend aan een man die beweert dat hij niet was gewaarschuwd dat een anti-psychotisch medicijn zou kunnen leiden tot borstgroei. Vanaf februari werd het bedrijf geconfronteerd met meer dan 13.000 rechtszaken wegens besmetting van zijn talkproducten, inclusief babypoeder, met kankerverwekkend asbest.

Het bedrijf heeft volgehouden dat zijn producten veilig zijn, maar uit onderzoeken van de New York Times en Reuters vorig jaar bleek dat de risico's van asbest in zijn talkproducten het bedrijf al tientallen jaren zorgen baarden.

Kort daarna zei het ministerie van Justitie een onderzoek in te stellen naar de kennis van het bedrijf over asbestrisico's in talkproducten. De claims hebben voor de rechtbank een gemengd lot gehad. Sommige jury's hebben miljoenen schadevergoeding toegekend, terwijl anderen de claims hebben afgewezen.

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May