Mexico: Politieagenten gedood in hinderlaag 'drugskartel'
15 Oct, 10:32
foto
Politieagenten patrouilleren langs een weg nadat collega-politieagenten werden gedood in een hinderlaag door verdachte huurmoordenaars in El Aguaje, Mexico. (Foto: Reuters)


Meer dan een dozijn politieagenten zijn gedood en negen anderen raakten gewond in een hinderlaag door gewapende mannen in de Mexicaanse deelstaat Michoacan. In de westelijke regio van het land wordt het geweld toegeschreven aan drugskartels en dat is de laatste maanden toegenomen.

De politieagenten van de deelstaat waren maandag naar een huis in de stad El Aguaje in de gemeente Aguililla gegaan om een ​​bevel uit te vaardigen toen "verschillende gewapende burgers op hen schoten" en hun voertuigen in brand staken, zei de staatsbeveiligingsdienst van Michoacan in een verklaring. Het federale ministerie van Openbare Veiligheid zei dat 14 politieagenten zijn gedood, hoewel de tegenhanger van de deelstaat Michoacan het houdt op 13 bevestigde dode officieren.

"Geen aanval op de politie zal ongestraft blijven, en dit was een laffe, sluwe aanval omdat ze een hinderlaag op dit deel van de weg legden," zei Silvano Aureoles, gouverneur van de deelstaat. Foto's van de plaats delict gepubliceerd op sociale media toonden geschoten en brandende politievoertuigen in het midden van een snelweg, evenals de lichamen van gedode officieren. Ze toonden ook grote plakkaten, blijkbaar ondertekend door Jalisco New Generation (CJNG), een van de krachtigste en opkomende kartels in Mexico. Ze waarschuwden de politie om rivaliserende criminele groepen, waaronder Los Viagras, niet te steunen. Aureoles zei dat de authenticiteit van de boodschappen in onderzoek was.

Soms kunnen die banners misleidend zijn, maar de CJNG is een sterke organisatie in dat deel van het land en is eerder betrokken geweest bij het vermoorden van politieagenten en wetshandhavingsinstanties. Federale en nationale veiligheidstroepen het gebied in het westen van Mexico na de aanval opnieuw ingesteld als "gevarenzone", waar er controleposten worden opgezet om de aanvallers te zoeken.

Piek geweld
Het incident was één van de bloedigste aanvallen op veiligheidstroepen sinds president Andres Manuel Lopez Obrador in december vorig jaar aantrad. Het geweld van maandag kwam uren nadat Lopez Obrador aankondigde dat zijn regering grip kreeg op het hoge aantal moorden in het land.

Op een persconferentie op maandagochtend spraken Lopez Obradar en het hoofd van de openbare veiligheid over een "punt van inflexie" in de moordcijfers in het land. "Ze zeiden dat ze hun beleid continueren en de Nationale Garde, een nieuw gevormde gemilitariseerde politie, blijven sturen naar belangrijke hotspots in het land.

De linkse leider lanceerde in juni een nieuwe nationale garde om de civiele politietaken terug te nemen van het leger, die de regering in 2006 had ingezet om de krachtige drugskartels van het land uit te roeien. Maar volgens correspondenten is  wat er de afgelopen 24 uur in Mexico is gebeurd, een teken dat de regering nog steeds met het probleem worstelt en dat er tragisch genoeg nog meer doden vallen.

Michoacan, een belangrijke leverancier van avocado, wordt al jaren geteisterd door geweld door drugskartels, andere criminele bendes en gewapende "zelfverdediging" -groepen. De deelstaat heeft onlangs een piek in geweld gezien die herinneringen heeft opgeroepen aan de bloedigste dagen van Mexico's oorlog tegen drugskartels tussen 2006 en 2012.

In augustus vond de politie 19 lichamen in de stad Uruapan, waaronder negen die aan een brug hingen.Later was een gebied ongeveer 70 km ten noorden van Aguililla het toneel van hevige botsingen tussen leden van Jalisco New Generation en regionale zelfverdedigingsgroepen. Vorig jaar werden in Mexico meer dan 29.000 moorden geregistreerd, een record voor het land. Het aantal moorden in 2019 loopt het risico het totaal van vorig jaar te overtreffen.