Japan: Dodental tyfoon Hagibis stijgt naar 56
14 Oct, 23:22
foto
Tyfoon Hagibis is de zwaarste storm die Japan in decennia heeft getroffen. (Getty Images)


Meer dan 110.000 mensen nemen deel aan zoek- en reddingsoperaties nadat tyfoon Hagibis zaterdag toesloeg in Japan. De tyfoon - de ergste storm die het land in decennia heeft getroffen - heeft minstens 56 doden achtergelaten, terwijl er nog 15 mensen worden vermist.

Tyfoon Hagibis zorgde ook voor de annulering van drie Rugby World Cup-wedstrijden, maar een belangrijke wedstrijd tussen Japan en Schotland ging door. Japan won met 28-21 en bereikte voor het eerst de kwartfinales. Nadien bracht bondscoach Jamie Joseph hulde aan de getroffenen. "Iedereen die lijdt door de tyfoon, deze wedstrijd was helemaal voor jullie. Het publiek was enorm voor ons, en vandaag was meer dan alleen een game," zei hij.

De tyfoon is verzwakt en is weggetrokken van het land. Het heeft een spoor van vernietiging achtergelaten. Duizenden politieagenten, brandweerlieden, kustwachters en militairen werken aan het bereiken van diegenen die vastzitten door aardverschuivingen en overstromingen.

De tyfoon sloeg toe in acht prefecturen in heel Japan, met windsnelheden tot 225 km per uur. In de centrale prefectuur van Nagano ging een groep redders met snorkels en bril op zoek naar overlevenden in middelhoog water. Een treindepot in Nagano stond ook onder water, waardoor 10 hogesnelheidstreinen onder water kwamen te staan. Elke trein heeft een waarde van $ 30 miljoen.

Het kantoor van de premier van Japan zei dat de redders zich zouden concentreren op "huizen die zijn geïsoleerd door overstromingen ... en op zoek zullen gaan naar degenen die niet geteld zijn".

Ongeveer 92.000 huishoudens blijven zonder stroom zitten - een daling ten opzichte van 262.000 huishoudens op zondag - met 120.000 die geen drinkbaar water hebben. Meer dan zeven miljoen mensen werden aangespoord om hun huizen te verlaten op het hoogtepunt van de storm, maar men denkt dat slechts 50.000 in schuilplaatsen verbleven.

De hoofdstad Tokyo bleef relatief ongeschonden, maar andere steden en dorpen in het hele land werden overspoeld door water. Meer dan 1 m regen viel in de stad Hakone, het hoogste totaal ooit geregistreerd in Japan gedurende 48 uur.

In Nagano begaven dijken langs de Chikuma-rivier het en overstroomden woongebieden. Vorige maand nog trof tyfoon Faxai grote delen van Japan. Zo'n 30.000 huizen werden toen beschadigd waarvan de meeste nog niet zijn gerepareerd.