Pg bezorgd over trage gang bij corruptieonderzoeken
06 Oct 2019, 00:00
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday maakt zich zorgen over de trage gang bij onderzoek naar corruptie. Hiervoor zijn er verschillende oorzaken. (Foto: René Gompers)


Corruptieonderzoeken lopen te traag. De gebrekkige aanlevering van aanvullende gegevens, de geringe opsporingscapaciteit van de afdeling Fraude van de politie, en officiers van justitie die naast hun regulier werk niet genoeg tijd hebben om een onderzoek aan te sturen, zijn enkele oorzaken. “Ik heb het met name over de onderzoeken bij Naschoolse Opvang, Carifesta, SMS, NVB Telesur, SBB en SPSB,” zegt de pg specifiek. Bij Surinaamse Postbaarbank is er wel een deelrapport in juli ingeleverd. Maar op een recente brief van de pg waarin hij om een update vraagt is er niet geantwoord. De pg uitte zijn bezorgdheid vrijdag bij de opening van het zittingsjaar van het Hof van Justitie. 

Overlast in woonbuurten neemt toe, deelde het hoofd van het Openbaar Ministerie (OM) mee. Goktentjes en bettingbedrijven rijzen als paddestoelen uit de grond. Kraampjes langs de weg die chaos in het verkeer met zich meebrengen. Dit zijn enkele zaken die serieuzer aangepakt dienen te worden, roept pg  op. De regelgeving bestaat in de meeste gevallen al, de handhaving moet strakker gebeuren, zei de pg. 
  
De pg heeft in zijn spreekbeurt ook vooruitgang die geboekt is, bekendgemaakt. Hij noemt onder andere de inrichting van het Jeugd Correctie Centrum en de introductie van alternatieve straffen voor jeugdigen. Het afgelopen zittingsjaar zijn bij het OM 3642 strafdossiers aangeleverd en in totaal 5162 verdachten in verzekering gesteld. De pg merkt op dat ook bij het OM er niet genoeg krachten zijn om zaken te verwerken. Maar daar wordt ondertussen ook aan gewerkt; trainingen en opleidingen zullen ook dit gat helpen dichten. 

Een ander aandachtspunt is de stijgende trend van overlast criminaliteit in vooral woonbuurten, deelt de pg mee. De politie, buurtmanagers en districtscommissarissen (dc) moeten samenwerken om deze vorm van criminaliteit terug te dringen, geeft hij aan. De dc's zal met zijn districtsbestuur regelmatig poolshoogte moeten nemen om beginnende haarden zichtbaar te maken en te melden zodat de politie effectief kan optreden. 

“Maar ook de dc’s zullen het beleid om langs de openbare weg allerlei kraampjes op te zetten moeten bijstellen om zodoende verkeerschaos en op en nabij deze locaties te elimineren,” pleit  Baidjnath Panday. “De lawaaierige feestbussen die door woonwijken rondtouren in de avond en nachtelijke uren zullen ook aangepakt moeten worden.” 

“Ik noem in het kader van preventie ook de landelijke paddenstoelenplaag,” vervolgt de pg. “Want zo lijkt het ons bij het OM, met name de schandalige groei van goktentjes, van bettingbedrijven, die grif toestemming kregen voor hun operaties. Om daarna dezelfde overheid aan het werk te zetten om de vraag te beantwoorden over hoe de controle op te zetten en uit te voeren in deze gaming business.” Baidjnath Panday  wantrouwt ook het 'online betting' waarvoor men 18 jaar en ouder moet zijn. “Bij mij rijst de vraag hoe men de vereiste leeftijd controleert.” Baidjnath Panday hoopt dat met de National Risk Assesment de gaming branche ook geordend zal worden. 

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May