Ecuador kondigt noodtoestand uit bij protesten
04 Oct 2019, 12:42
foto
Ecuadorianen protesteren tegen de maatregel van president Lenin Moreno om de subsidies op brandstofprijzen te beëindigen. (Foto: Reuters)


De president van Ecuador, Lenin Moreno, heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen toen protesten  in het hele land uitbraken toen er een einde kwam aan decennia oude brandstofsubsidies. De regering heeft de brandstofsubsidies afgeschaft als onderdeel van een pakket van twee miljard dollar aan fiscale hervormingen van de overheid.

"Weg met het pakket!" schreeuwden demonstranten, verwijzend naar maatregelen die deze week werden aangenomen, toen Moreno de Andes-olieproducent op een centristisch pad zette na jaren van linkse heerschappij. Met de brandstofmaatregel die op donderdag van kracht werd, blokkeerden taxi-, bus- en vrachtwagenchauffeurs straten in de hoofdstad Quito en in Guayaquil aan de Pacifische kust, terwijl busstations gesloten waren. Inheemse groepen, studenten en vakbonden namen deel aan de actie en blokkeerden wegen met stenen en brandende banden.

In Quito gebruikte de oproerpolitie traangas en stelde gepantserde voertuigen in tegen gemaskerde demonstranten die stenen gooiden. "Het is een actie voor onbepaalde tijd totdat de regering het besluit over subsidies vernietigt. We verlammen de natie," zei Abel Gomez, leider van het busvervoer.

Ambtenaren zeggen dat de afschaffing van brandstofsubsidies noodzakelijk was om de economie op te heffen en te stoppen met smokkel. Moreno, die de verkiezingen in 2017 won en de opvolger werd van Rafael Correa, vertelde verslaggevers dat de "perverse" subsidie, die al 40 jaar bestaat, de economie had verstoord en dat protesten Ecuador niet zouden kunnen verlammen.

"Om de veiligheid van de burgers te waarborgen en chaos te voorkomen, heb ik een nationale noodtoestand bevolen," zei de president over de maatregel die sommige rechten opschort en het leger in staat stelt de orde te handhaven. "Ik heb de moed om de juiste beslissingen te nemen voor de natie."

Arrestaties
Sommige groepen demonstranten die het presidentiële paleis in het centrum van Quito probeerden te bereiken, botsten met de politie. In Guayaquil werden verschillende winkels geplunderd, zeiden autoriteiten. Minister van Binnenlandse Zaken, Maria Romo, zei dat 19 mensen werden gearresteerd voor het blokkeren van wegen en andere misdaden.

"Het gebrek aan transport treft ons allemaal, maar evenzeer zal de stijging van de benzineprijzen ons beïnvloeden", zei Cesar Lopez (39) terwijl hij naar zijn bedrijf in Quito liep.

Met een bevolking van meer dan 17 miljoen mensen heeft Ecuador een lange geschiedenis van politieke instabiliteit. Straatprotesten hebben drie presidenten omvergeworpen tijdens economische onrust in het decennium voordat Correa in 2007 de macht kreeg. Minister van Economie Richard Martinez zei woensdag dat Ecuador hoopte ongeveer US$ 1,5 miljard per jaar te besparen door de afschaffing van brandstofsubsidies. Samen met belastinghervormingen zou de regering profiteren van ongeveer US$ 2,27 miljard, zei hij.

Op dinsdag kondigde Ecuador aan dat het de Organisatie van de Petroleum Exporterende Landen (OPEC) zou verlaten om meer olie te pompen en inkomsten te genereren. Ecuador pompt dagelijks 545.000 vaten. Staatsenergiebedrijf Petroecuador zei dat oliefaciliteiten normaal werkten ondanks de onrust van donderdag. De regering wil het begrotingstekort verminderen van naar schatting US$ 3,6 miljard dit jaar tot minder dan een miljard in 2020.

De schuld van Ecuador groeide onder Correa, die Moreno ondersteunde bij de verkiezingen van 2017, maar sindsdien is de voormalige president een criticus geworden na de wending van zijn opvolger naar een meer marktvriendelijk economisch beleid. De regering van Moreno heeft de betrekkingen met de Verenigde Staten verbeterd en in februari een deal van US$ 4,2 miljard met het IMF gesloten. Maar de scepsis van het IMF is groot in Ecuador en in heel Latijns-Amerika, waar velen het bezuinigingsbeleid de schuld geven van economische tegenspoed.

"We sluiten alle hoofdwegen," zei taxichauffeur Sergio Menoscal  (55), terwijl hij helpt straten in Guayaquil te blokkeren. "We zijn de valse beloften beu ... we kunnen niet blind zijn voor een regering die niets voor de mensen heeft gedaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May