BvL breidt acties uit met middelbare scholen
01 Oct 2019, 20:51
foto
Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren vindt het besluit van onderwijsminister Lilian Ferrier, 'wazig'. (Foto: René Gompers)


De Bond van Leraren (BvL) heeft zijn acties uitgebreid: morgen gaan leerkrachten van middelbare scholen niet aan het werk. Ze zijn opgeroepen om zich te verzamelen bij het bondsgebouw. Onderwijsminister Lillian Ferrier heeft voor nog meer irritatie gezorgd bij het lerarenkorps. Zij heeft buiten de bond om besloten dat er in plaats van nieuwe directeuren op Lyceum 1, Lyceum 2 en Havo 2, managementteams komen. Elk managementteam bestaat uit drie personen waarvan één, na een jaar, gekozen zal worden als  directeur.

“Wazig,” omschrijft bondsvoorzitter Reshma Mangre het besluit van Ferrier. Ze benadrukt dat er heel lang gesproken is met de minister om de ontevredenheid bij de bondsleden weg te maken. De oorzaak daarvan is dat de “next in line” personen die directeur moeten worden, “gewoon” zijn overgeslagen. “Het is normaal dat een onderdirecteur (od) doorstroomt tot directeur,” merkt Mangre op. “Het is weliswaar de minister die benoemt, maar daarbij dient er ook rekening gehouden te worden met de situatie. Draagvlak moet er zijn.” Voorkomen moet worden dat situaties waarbij directeuren die niet gedragen zijn en de nare gevolgen daarvan hebben ondervonden, zich gaan herhalen, voegt ze toe.

Maar de minister heeft doorgedrukt. Daarna is een actie aangekondigd. Die was beperkt tot het Lyceum 1, Lyceum 2 en Havo 2. Het hield in dat de leiding op deze scholen gisteren niet meer is overgedragen en dat er niet gewerkt is vandaag. Maar door de nieuwe ontwikkeling is de ontevredenheid bij de leraren alleen maar groter geworden. De actie wordt dan uitgebreid; alle leraren van alle middelbare scholen gaan nu meedoen. Geëist wordt dat de besluiten worden teruggedraaid en dat er nieuwe gesprekken komen.

Er zijn nog tal van problemen die maar niet aangepakt worden door het ministerie, deelt Mangre mee. Het geduld van de leraren raakt langzamerhand op. De Alliantie van Leraren in Suriname (ALS) waar Mangre ook voorzitter van is, begint zich te roeren. Maar voor nu wil BvL het directeursprobleem zo snel mogelijk opgelost hebben. “Waarom kan er niet gewoon geluisterd worden, waarom moeten we eerst dyugu-dyugu hebben en dan dingen oplossen?,” vraagt Mangre zich af. “Waarom kan het niet zonder dyugu-dyugu? Moeten we eerst staken voordat iedereen naar ons luistert, moet dat het zijn?”

Het overgrote deel van de leraren heeft graag Sadhana Hardwarsing als directeur op Lyceum 1, Sarla Rambali op Lyceum 2 (zij hebben elk 7 jaar als od op de scholen gefungeerd) en Oemaira Bijlhout op Havo 2, (zij heeft vijf jaren ervaring als od). “Anders dan de minister beweert, voldoen ze allemaal wel en hebben ook de nodige ervaring,” benadrukt Mangre een paar keer. Er is tot twee keer toe een lijst van handtekeningen die deze kandidaten ondersteund, doorgestuurd naar de minister. Maar die zijn ook genegeerd. Ferrier heeft overigens zelf gevraagd om het draagvlak te bewijzen.

Volgens een circulaire bestemd voor de voorzitter van het VOS-directeurenberaad wilde het ministerie in eerste instantie Ervina Kommisi op Lyceum 1, Jerry Oldenstam op het Lyceum2 en Susana Eduards-Verveer op Havo 2. Nu is besloten dat ze elk lid zullen zijn van een managementteam, de andere twee leden moeten onderdirecteuren van de respectieve scholen zijn. Over een jaar zal beslist worden wie de directeur zal zijn. “De od’s weigeren hieraan mee te werken,” deelt Mangre mee. Ze stelt dat er tweespalt wordt gecreëerd. Praktisch gaat een driekoppige leiding ook niet werken.

“Gaat het ministerie echt drie mensen betalen voor hetzelfde werk, is er zoveel geld? Wie doet welk werk, wie heeft tekenbevoegdheid, wie tekent als directeur onder de diploma’s straks?,” vraagt Mangre zich af. “En dan krijg je onderling nog een ‘hari yu trusu’ want iemand moet zich profileren om directeur te worden. Want dat wil de minister, dat na een jaar beslist gaat worden wie van de drie de directeur gaat worden. U begrijpt dat dit voorstel niet werkbaar is, de structuur van de middelbare school staat het niet toe. Het is gewoon een wazig ding dat gewoon niet werkt.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May