Hoefdraad: Afobakadam kan en zal nooit worden verpand
01 Oct 2019, 10:41
foto
Minister Gillmore Hoefdraad zegt dat de Afobakadam niet kan worden verpand en ook nooit zal worden verpand. (Foto: René Gompers)


"De Afobakadam kan niet en zal nooit worden verpand. Het is de grootste onzin en gewoon een onmogelijkheid." Zo reageert de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, op berichten als zou de Afobaka stuwdam worden verpand om daarmee de staatsschuld te verhogen.

Het eigen bezit over de dam markeert een einde van de winst die Alcoa maakte op Suriname, door de verkoop van elektriciteit opgewekt uit natuurlijk water tegen een kostprijsberekening die ver boven de wereldmarkt equivalentieprijs voor olie ligt, stelt de bewindsman. De 50 tot 60 miljoen US-dollar die elk jaar naar Alcoa in de Verenigde Staten ging, houdt aan het eind van dit jaar op. "Suriname zal dit geld aan zijn eigen ontwikkeling kunnen besteden."

Hoefdraad laat via het Nationaal Informatie Instituut optekenen dat de jaarlijkse uitsparing van 50 miljoen USD extra zal worden geïnvesteerd in de economie wat een veel gelijkwaardigere basis schept voor internationaal zaken doen. De overname betekent een stap vooruit op de weg naar verdere verzelfstandiging van onze economie, gaat hij verder. "Deze positieve stap stelt ons land in staat om in eigen beheer de bauxietindustrie te ontwikkelen, de energievoorziening efficiënt en toereikend te maken en veelbetekenende nieuwe exportmarkten aan te boren.

"De regering verzekert dat over de Afobaka dam niets anders dan een zorgzaam en economisch verantwoord beheer zal worden gevoerd," laat Hoefdraad weten. Over het lenen in het buitenland stelt hij dat dit gebeurt met alle zorgvuldigheid en dat er daarbij wordt gelet op het belang van Suriname in de productiesectoren, het onderwijs en de gezondheidszorg, de elektrificatie van het binnenland en de vergroting van het drinkwaterpotentieel en agrarische teelt. De bewindsman benadrukt dat het zinloos is om spookbeelden op te roepen en dat het niet de tijd is om langs de kantlijn te staan en negativiteit te verkondigen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May