Dollariseren economie is geen optie voor Centrale Bank
30 Sep 2019, 08:46
foto
Governor Robert van Trikt en William Orie, Deputy Governor Directorate Monetary & Economic Affairs, zijn geen voorstander van dollarisering van de economie. (Foto: René Gompers)


Het dollariseren van de Surinaamse economie is “geen optie” voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Governor Robert van Trikt wil niet dat het land afhankelijk wordt van een buitenlandse monetaire autoriteit. De SRD heeft op dit moment meer voordelen voor de economie, vindt hij. William Orie, Deputy Governor Directorate Monetary & Economic Affairs, stelt dat een US dollar economie teveel risico’s met zich meebrengt.

“Ons officieel standpunt is dat we formeel niet zullen overgaan tot dollarisering,” antwoordt Orie op vragen van journalisten tijdens een infosessie vrijdag. Hij haalt twee voorbeelden aan om het standpunt te staven. De cashcultuur zou net zoals nu het geval is met de aanhouding van 19.5 miljoen Euro’s, voor problemen zorgen, stelt Orie. “Stel dat we al gedollariseerd waren en alles weer in cash doen. Maar die cash komt niet omdat de verschepingen zijn stopgezet. Kunt u zich voorstellen wat er zou gebeuren? Geen geld aan het eind van de maand, niets kunnen kopen of kunnen verkopen. Een en al chaos.”

In het tweede voorbeeld zouden Surinaamse banken bij problemen geen beroep meer kunnen doen op de Centrale bank. Ze zouden afhankelijk worden van buitenlandse banken. Commerciële banken kunnen op dit moment altijd bij CBvS terecht voor  SRD’s bij noodgevallen. “Als je formeel bent gedollariseerd, heb je die functie niet meer,” geeft Orie aan. “Alle commerciële banken zouden een creditline moeten hebben met buitenlandse banken.” Maar zo een kredietlijn is niet zonder problemen; buitenlandse banken werken niet graag samen met banken uit risicogebieden. “Dus er is een enorm risico dat banken ook geen duurzame stabiele kredietlijn zouden hebben. Bij een ‘hiccup’ in de economie heb je een enorm risico dat die banken zouden falen.”

Als men uit een dollareconomie voordeel wil halen, moet men aan heel wat voorwaarden voldoen, vertelt Orie. “Als je eenmaal aan die voorwaarden voldoet, hoef je niet te gaan dollariseren, alleen om de voordelen te hebben. In mijn ogen, is dollariseren geen optie, dat is ook het standpunt van de bank.” Het kan er bij governor Van Trikt niet in dat men de economie wil dollariseren. “Iedereen in Suriname die kiest voor afhankelijkheid van een buitenlandse autoriteit is in mijn ogen niet een vertegenwoordiger van de bank van Suriname," merkt hij op.

In sommige andere landen is er juist een torenhoge inflatie opgetreden en zijn banken over de kop gegaan, haalt Van Trikt aan. Er zijn genoeg kansen voor de SRD, stelt hij. Het land beschikt over een aantal natuurlijke bronnen om de economie te bevorderen. Momenteel koopt de Centrale bank goud op in SRD’s en verkoopt de bank het bij gunstige wereldmarktprijzen door in Amerikaanse dollars. Van Trikt staat wel open voor een discussie over het wel of niet dollariseren van de Surinaamse economie. “Geen probleem, maar laten we het wel onderbouwend doen. Kom met zinnige bronnen, want we voeren pas dialoog als we onze bronnen kennen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May