CBvS gaat malafide cambio's harder aanpakken
29 Sep 2019, 00:54
foto
Faranaaz Hausiel, Deputy Governor Directorate Legal Compliance and International Relations van de CBvS. (Foto's: René Gompers)


De Centrale Bank van Suriname kan niet hard optreden tegen cambio's die zich niet aan de  regels houden of ronduit  illegaal opereren. De wet die cambio's reguleert, is beperkt en kan hooguit schorsing van een overtreder opleveren, delen leidinggeven van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) mee. Maar er komt verandering hierin, kondigen ze aan. Er worden aanpassingen gemaakt in de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren; CBvS krijgt opsporingsbevoegdheid en de Financial Intelligence Department (FID) wordt opgezet. Dit is een afdeling die transacties gaat monitoren en bewijsmateriaal gaat verzamelen tegen de foute en illegale cambio's, zodat ze direct en rigoureus aangepakt kunnen worden.  

De CBvS heeft vrijdag een uitgebreide informatiesessie gehad met journalisten. Daarbij zijn er inzichten verschaft over onder andere de plannen en uitdagingen van de bank. Faranaaz Hausiel is Deputy Governor Directorate Legal Compliance and International Relations. Zij  beaamt dat de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren genoeg artikelen heeft om overtreders aan te pakken, maar hard optreden niet dekt. “Wij hebben nu aanpassingen voorbereid op de wet waarbij de bevoegdheid van de CBvS uitgebreid wordt,” deelt ze mee. “Om dit simpel uit te drukken: om een dief te pakken heb ik bewijs nodig, dat bewijs moet ik kunnen overleggen aan het Openbaar Ministerie. En dat is nou juist het gedeelte waar de bank geen grip op heeft.”

Cambiohouders spelen een grote rol op de valutamarkt geeft Sanjay Gaurisankar, hoofd Financiële Markten bij de CBvS, in zijn presentatie aan. “Oorspronkelijk zijn de cambio's ingesteld om de zwarte markt tegen te gaan,” haalt hij  aan. “Er is heel lang een gedoogd beleid gevoerd. We moeten niet onderschatten dat exponenten in die sector een machtspositie hebben verworven.” Gaurisankar deelt mee dat recent enkele cambio's geschorst zijn. Maar meer kan de Centrale Bank niet doen. “Het blijkt dat de wetgeving beperkt is in het direct en rigoureus optreden. We starten met waarschuwingen en dan een schorsing,” licht hij de normale gang van zaken toe.  

Een deel van de valutahandelaren opereert vanuit de schaduw merkt Gaurisankar op. “Een belangrijk deel van die mensen zit buiten het mandaat van de bank, dus de aanpak hiervan vereist een multidisciplinaire benadering,” deelt hij mee terwijl hij op een schaduwfiguur in zijn presentatie wijst.  “De ministeries van Justitie & Politie, Handel Industrie en Toerisme, de Financial Intelligence Unit, het Openbaar Ministerie en de Centrale Bank gaan gezamenlijk moeten optreden,” somt Gaurisankar op. Hij benadrukt dat de Financial Intelligence Departement wordt opgezet zodat CBvS kan “weten wie wat doet” en de gang naar de rechter gemakkelijker zal zijn met de informatie die deze afdeling gaat verzamelen.

“Het in kaart brengen van alle illegalen... dat kan, die informatie heeft de Centrale Bank ook,” geeft Hausiel aan. “Een redelijk vermoeden is ook verbonden aan bewijs. We kunnen niet optreden omdat de Centrale bankmedewerker geen opsporingsbevoegdheid heeft. En daar schort het aan. Om elke illegaal aan te pakken en in het straftraject te brengen dien ik bewijs én de bevoegdheid om dat bewijs te vergaren, te hebben. We hopen dat met de aanpassingen van de wet, de FID en de opsporingsbevoegdheid de bank daadwerkelijk dat traject kan ingaan.” 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May