Hoefdraad: Eigen gebouw douane en scanners, mijlpalen
28 Sep 2019, 00:56
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en douanefunctionarissen besprenkelen de eerste stenen die gelegd zijn met bier.


Aan de Abattoirweg zal binnen tien maanden een State-of-the-Art Dienst der Invoerrechten en Accijnzen verrijzen. "Er zal een pracht van een gebouw staan, gebouwd van moderne materialen, die getest zijn op milieuvriendelijkheid, veiligheid en houdbaarheidskwaliteit," is de projectie van minister Gillmore Hoefdraad bij de eerste steenlegging van het nieuwe douanegebouw vrijdag. Dit wordt het eerste eigen pand van de douane. De minister kondigde ook aan dat moderne scanners naar Suriname gehaald zullen worden. Het gaat om twee mijlpalen. 

"Zoals u weet is het proces van stelselmatige en meerjaren hervorming van de staatsfinanciën, haar instrumentarium en human capital-opbouw enkele jaren terug aangevangen, nota bene, te midden van de economische crisis! Gelukkig zijn we uit de crisis weggetrokken, volgens de cijfers van het ABS, al ruim twee jaar. Ik zeg altijd dat we er nog niet helemaal zijn, maar het ergste is echt voorbij. Ondanks de crisis en alle aandacht voor herstel- en opbouw maatregelen hebben de structurele issues van de belastingen- en douane diensten mij altijd dicht aan het hart gelegen. Daarom is sinds mijn aantreden het startsein gegeven voor een complete hervorming van de belastingenadministratie en -dienstverlening, het belastingenstelsel, de fiscale wetgeving, de faciliteiten en equipment van de douanediensten, de controle en naleving bevoegdheden, en de training en upgrading van de onmisbare human factor," stelt de bewindsman. 



Diverse zeerpunten als resultaat van lange achterstanden in nodige investeringen in zowel fysieke infrastructuur als menselijk kapitaal bij de belastingen en de douane zijn manifest, volgens Hoefdraad. "Wij zijn ons allen ervan bewust dat er vraagstukken zijn die we moeten oplossen. corruptie, drugssmokkel, andere soorten van smokkel, hand- en spandiensten, en andere oneigenlijke en onwettige handelingen ten eigen voordele, en waarvan de overheidsinkomsten, en uiteindelijk de gemeenschap als geheel, de nadelen ondervindt. De oplossingen hiertegen zijn eveneens divers en deze worden als pakket ingezet: duidelijke wetgeving, gerichte en werkbare bekwaamheid en integriteitscontroles, bewustmaking, performance evaluatie, en meer."

De bewindsman vindt het erg dat de douane gehuisvest is in een huurpand en onder zeer moeilijke omstandigheden moet werken. Er zijn diverse hervormingen doorgevoerd en programma's opgezet ter versterking van de douane. Naast de eerste steenlegging is er nog een mijlpaal bereikt, benadrukt Hoefdraad. Het project om moderne scanners naar Suriname te halen, heeft een stevig fundament. Dankzij de inzet van de Centrale Bank van Suriname is het gelukt om toch relatief snel het contract rondom de scanners rond te krijgen. De bank heeft volgens Hoefdraad nogmaals bewezen hoe belangrijk haar rol als ontwikkelingspartner is. "Niet alleen als partner in de monetaire stabiliteit, maar ook ten aanzien van de structurele economische hervormingen, en als voorname partner in de de-risking van Suriname op de gebieden van illegale goederen en geldstromen."

Dit gebouw en de scanner faciliteit zijn zeer essentieel voor de dienst die mede erop toeziet dat onze externe handel vlot verloopt, dat de daaraan gerelateerde inkomstenstromen en afdrachten de juiste waarden bevatten en ook de juiste wegen bewandelen, dat er nimmer ruimte is voor witwassen, smokkel en drugshandel. "We kunnen veilig aangeven dat de investeringen in het gebouw en in de scanners zichzelf al heel gauw zullen terugverdienen". 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May