Bond milieu-inspecteurs stelt ultimatum tot 2 oktober
26 Sep 2019, 14:25
foto
Alexandro Spong, adviseur van de bond van milieu-inspecteurs en bondsvoorzitter David Bakker. (Foto: Raoul Lith)


De bond van milieu-inspecteurs heeft in een brief aan Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, die waarneemt op het Bureau van Openbare Gezondheidszorg (BOG), een ultimatum gesteld. Uiterlijk woensdag 2 oktober moet de onderhandeling over het wensenpakket vanaf 2017 worden voortgezet. Ook wil de bond uiterlijk eind oktober de resultaten zien. 

Sinds 2017 is er door de bond een wensenpakket ingediend bij het kabinet van de president alsook bij de vaste commissie in De Nationale Assemblee. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en de directeur van het ministerie hebben een exemplaar gekregen, deelt bondsvoorzitter David Bakker mee. "Tot op heden kunnen we niet concreet van start gaan met de onderhandeling. Terwijl het gras groeit sterft het paard,” stelt hij. De leden zijn gebelgd geraakt nadat er afgelopen vrijdag een afspraak wederom is afgezegd.
 
Het is volgens Bakker een aantal keer voorgekomen dat afspraken met de bond op het laatste moment worden afgezegd, terwijl de directeur op 23 mei duidelijk had gezegd dat ze in juni weer met ons om de tafel zou gaan. Het is nu al eind september. De leden van de bond vragen steeds hoe de zaken staan. Ook speelt volgens de bond dat overuur-staten  gewoon zijn veranderd op het ministerie. De maat is bij de leden al vol. Dinsdag hebben ze een prikactie gehouden. "Het heeft ons als bond heel veel moeite gekost het werk niet neer te leggen. Mensen zijn zelfs boos weggelopen omdat ze vinden dat ze niet op deze manier verder kunnen. Er zijn zelfs dingen naar het hoofd van het bestuur geslingerd, alsof de bond probeert de taal van de regering te praten". 

“Natuurlijk heb je niet alleen de verantwoording naar de leden toe, maar ook een verantwoording naar het land op zichzelf.” De bondsvoorzitter geeft aan dat "de leden niet staken omwille van het staken, er wordt alleen gestaakt wanneer er geen oplossingen bereikt kunnen worden, wanneer de partners niet willen praten." De huidige situatie op het BOG is volgens Bakker een van “een verlaten plantage”. Alle leidinggevenden zijn of uitlandig of ziek. Bakker vindt dat BOG stiefmoederlijk wordt behandeld, terwijl de president juist heeft aangegeven dat preventie belangrijk is. BOG wordt volgens de bondsvoorzitter steeds stiefmoederlijk behandeld en de dienst Milieu-inspectie wordt uitgehold. "Men weet niet hoe belangrijk deze dienst is en wat de taken en bevoegdheden zijn. Het gaat niet goed met het BOG, milieu-inspectie is een deel hiervan." Bakker vraagt de aandacht van de regering en de volksvertegenwoordiging hiervoor.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May