Karen herwint tropische stormkracht op weg naar Puerto Rico
24 Sep 2019, 10:27
foto
Bewoners ruimen modder op uit een tankstation. Een regenstorm veroorzaakt door tropische storm Karen heeft voor veel overlast gezorgd in Barataria, Trinidad en Tobago. (Foto: Reuters)


Tropische storm Karen heeft aan kracht toegenomen en dreigt vandaag aan land te gaan in Puerto Rico, met zware wind en overstromende regen. Karen herwon zijn classificatie als een tropische storm, nadat het op maandag kort was gedegradeerd tot een tropische depressie.

Karen heeft winden van 65 km per uur en zal naar verwachting 5 tot 10 cm regen op het Amerikaanse eilandgebied dumpen. Sommige gebieden krijgen meer tot 20,3 cm, voorspelt het in Miami gevestigde National Hurricane Center (NHC). "Er is kans op stormvloeden en zijn er waarschuwingen gegeven in Puerto Rico," zei Marc Chenard, een voorspeller bij de National Weather Service (NWS). “Oost- en zuidelijk Puerto Rico zullen de zwaarst getroffen gebieden zijn, vooral de heuvels en bergachtige gebieden. Er is een risico op ernstige modderstromen en overstromingen."

Verwacht wordt dat tropische stormkracht windvlagen het eiland zullen raken als Karen dinsdagmiddag in de buurt van of over land beweegt, voordat ze 's nachts naar het westen van de Atlantische Oceaan vertrekt, zegt het NHC.

Waarschuwingen voor tropische stormen blijven de komende 24 uur van kracht voor Puerto Rico en de aangrenzende Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden. Karen, de 11e storm van het Atlantische orkaanseizoen 2019, vormde zich op zondagmiddag ten oosten van de Kleine Antillen.

Puerto Rico, overspoeld met financiële ellende en politieke onrust, bleef vorige maand bespaard van een potentiële nieuwe ramp toen orkaan Dorian erlangs voorbij ging voordat hij de noordelijke Bahama's verwoestte. Twee jaar geleden was Puerto Rico nog herstellende van orkaan Irma toen het een directe klap kreeg van orkaan Maria. Ongeveer 3.000 mensen kwamen om in die storm, de dodelijkste in de geregistreerde geschiedenis van het eiland.

Ten noorden van Karen is een afzonderlijke Atlantische tropische storm, Jerry, op schema om op dinsdagavond of woensdagochtend langs Bermuda te komen. Jerry pakte maximale aanhoudende winden van 100 km per uur. De verwachting is dat Jerry geleidelijk aan ook aan kracht afneemt.

Nog een derde tropische storm, Lorenzo, vormde zich maandag in het verre oosten van de Atlantische Oceaan nabij de Kaapverdische eilanden, voor Afrika. Van Lorenzo wordt voorspeld dat het dinsdagavond orkaansterkte zal bereiken terwijl het over de oceaan beweegt, maar volgens het NHC geen onmiddellijke bedreiging vormt voor het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May