Adhin pleit voor een sterker en invloedrijker India
22 Sep, 14:39
foto
Vicepresident Ashwin Adhin houdt een lezing voor de Lovely Professor University in India. (Foto: kabinet vicepresident)


Vicepresident Ashwin Adhin heeft van de particuliere Lovely Professor University (LPU) in India een eredoctoraat ontvangen voor zijn onderzoek naar Vedische wetenschappen en zijn geloof in de wereld als één grote familie. “We hebben een sterker en invloedrijker India nodig, een die al eeuwen een baken is zoals in de Vishwa Guru en welke in de huidige moderne wereld nog steeds geldt”. Dit zei Adhin aan de Indiase studenten. Hij bracht op uitnodiging van de onderwijsinstelling een driedaags bezoek aan India.

Het kabinet van de vicepresident meldt dat Adhin in perfecte mix van de talen Engels, Hindi en Sanskriet zich tot zijn gehoor richtte. Hij benadrukte zijn Indiase afkomst en zei dat het zijn onwrikbare overtuiging is dat er een sterker en invloedrijker India nodig is. Hij gaf ook mee dat Surinaamse Indiërs trots zijn op hun culturele wortels uit 'Bharat' (de historische naam van India) en klaar staan om alle beschikbare kansen te benutten om hun bestaande culturele en economische banden met India als grote natie en wereldmacht te versterken. 

Adhin stelde dat menselijke eenheid en universele broederschap, om een wereld vrij van geweld en conflicten te bereiken, sinds mensenheugenis grote mannen hebben bewogen. De bewindsman mocht na zijn lezing ook titels overhandigen en onderscheidingen doen aan promovendi, gouden medaillewinnaars, academici en LPU-studenten. De universiteit  is gevestigd in de Phagwara in de Indiase staat Punjab. Ze is de grootste particuliere universiteit in het land en heeft eerder eredoctoraten overhandigd aan onder meer de presidenten van Mauritius en Afghanistan, de Dalai Lama, de premiers van Dominica en Lesotho alsook voormalige vicepresident en president van India. 

De vicepresident werd betiteld als een groot voorstander van natievorming, patriottisme, cultureel behoud en culturele diversiteit. Hij werd neergezet als iemand die de nadruk legt op het belang van de rol van cultuur voor ontwikkeling, waardering voor elkaars erfgoed en het stimuleren van het bereiken van gemeenschappelijke doelen door actieve en collectieve participatie van individuen. Adhin had als boodschap aan de studentengemeenschap over de hele wereld: "Sta op, ontwaak en stop niet totdat het doel is bereikt." Zijn lezing vond plaats in de prestigieuze koninklijke lounge op de universiteitscampus in New Delhi.

Adhin vertrok vanuit Israël naar India. In Israël werd hij met zijn delegatie ingelicht over het agrarisch industriepark welke de Surinaamse overheid voornemens is op te zetten in Wanica en Saramacca. Via Suriname vertrekt de vicepresident naar de New York waar hij namens president Desi Bouterse de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal toespreken, op 26 september.