Jairam: Padieboeren ontvangen laagste prijzen
17 Sep, 04:36
foto
Hoge productiekosten nekken volgens landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam de padieboeren.


Landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam zegt aan Starnieuws dat de padieprijs die in Suriname wordt gehanteerd, ver beneden de gangbare prijs in de regio ligt. Hij maakt een vergelijking met buurland Guyana waar de rijstsector beter georganiseerd is. Momenteel bedraagt de opkoopprijs SRD 95 voor een baal natte padie wat neerkomt om ongeveer USD 12,5.

Volgens de landbouwdeskundige is deze prijs minimaal 5 USD lager dan de opkoopprijs in 2015. “De padieboeren in andere landen ontvangen nog steeds meer dan 17 USD. Dit is bijvoorbeeld nu het geval in buurland Guyana.” Hij legt uit dat de productiekosten door onder andere het gebrekkig beleid, juist veel hoger zijn. “Dit werkt juist averechts en pakt heel nadelig voor de rijstboeren uit.”

Hij vindt het jammer dat de regering geen gebruik maakt van de voordelen die het land worden aangeboden voor de rijstsector. Volgens hem zou de export naar Venezuela op de juiste wijze benut moeten worden. De regering kan een productievriendelijk beleid voeren, waardoor de padieprijs hoger dan 20 USD per baal zou bedragen. “Dit zou niet te veel van de overheid vergen.” Jairam wijst erop dat de overheid inmiddels via SML ook verwerkingsfaciliteiten heeft.Op basis van een jaarlijkse padieproductie ontvangt de primaire productie miljoenen dollars minder, waardoor de situatie van de landbouwers slechter wordt.”