Na nieuwe ontdekking boort Tullow nog drie putten in Guyana
16 Sep, 17:32
foto
Op basis van zijn tweede offshore ontdekking in Guyana, gaat Tullow Oil volgend jaar minstens drie exploratieputten boren.


Tullow Oil is van plan om volgend jaar drie of meer olie-exploratieputten in Guyana te boren, zei CEO Paul McDade maandag na de tweede offshore olie-ontdekking van het bedrijf in Guyanese wateren. Na de ontdekking van Jethro-1 vorige maand, kondigde het in Londen genoteerde Tullow aan dat het ook olie had gevonden bij de Joe-1-put in het Orinduik-blok.

Tullow-aandelen werden in de vroege middag meer dan 8% hoger verhandeld, ook ondersteund door een sterke stijging van de prijzen voor ruwe olie na de aanval op de productiefaciliteiten van Saudi-Arabië in het weekend.

Guyana heeft geen geschiedenis van olieproductie, maar een reeks offshore-ontdekkingen van Tullow en Exxon Mobil in de afgelopen jaren zullen de economie van het land veranderen. De eerste ruwe oliestromen worden volgend jaar verwacht.

"Guyana wordt nog steeds aangemoedigd door de grote mate van ontdekking in ons land," zei Mark Bynoe, de energiedirecteur van de regering, in een verklaring. "De tijd is rijp voor alle Guyanezen om zich te concentreren op hoe zij hun olie-inkomsten willen besteden en investeren."

Hoewel de Joe-1-ontdekking kleiner was dan aanvankelijk geschat, biedt deze Tullow en zijn partners een beter begrip van het blok om te beslissen over verdere exploratieboringen en ontwikkeling van productie, vertelde McDade aan Reuters. "Het is een evenwicht tussen hoeveel nieuwe exploratie we volgend jaar doen om bruto volume op de blokken te bouwen versus hoeveel beoordeling we doen om vooruitgang te boeken met de ontwikkeling van het blok," zei hij.

"We zullen volgend jaar rond drie of meer putten boren. Het zou me verbazen als we er niet zoveel boren," zei hij, verwijzend naar zowel de Orinduik- als de Kanuku-blokken. De Joe-1-put heeft 14 meter netto hoogwaardige oliedragende zandsteenreservoirs van de bovenste tertiaire leeftijd.

Tullow is de exploitant van het Orinduik-blok, met een belang van 60%. Total SA in Frankrijk heeft 25% en Eco Atlantic heeft de resterende 15% in Toronto. "Een andere ontdekking in Guyana, hoewel (het) kleiner is dan verwacht en waarschijnlijk niet als een op zichzelf staande ontwikkeling zal worden ontwikkeld," zei BMO Capital Markets in een notitie.

In Surinaamse wateren is Tullow Oil ook actief in Block 47, Block 54 en Block 62. In oktober 2017 leverde de Araku-1 exploratieput tot een diepte van 2,685 meter geen significante winbare olie op.
Advertenties