Governor CBvS: Nu werken aan koersstabiliteit
15 Sep 2019, 00:00
foto
Robert van Trikt, governor van de CBvS.


Met de invoer van cash-dollars via de Federal Reserve Bank New York (Fed), de Centrale Bank van de Verenigde Staten van Amerika, moet de stabiliteit van de koers worden bereikt. Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt in gesprek met Starnieuws dat na vijf maanden intensief werken, een geweldige mijlpaal is bereikt. Suriname heeft de toets doorstaan, waardoor de Fed de eerste contante dollars beschikbaar heeft gesteld. 

Van Trikt zegt dat er hard gewerkt is om aan te tonen dat Suriname de regels stringent toepast. Een delegatie van de Fed is ook in Suriname geweest voor het doen van onderzoek. Er is nu een directe lijn met de Fed over toevoer van US-dollars, waardoor de schaarste is opgeheven. De cash-dollars worden verstrekt via de commerciële banken. Door de inbeslagname van 19.5 miljoen euro in april vorig jaar door de Nederlandse justitie, konden er ook geen US-dollars worden geïmporteerd. De geldverzending verliep via Nederland. Door de schaarste aan US-dollars, is de koers flink gestegen. 

Nu is het volgens de governor van de CBvS belangrijk dat de koers een stabiel punt bereikt en daarop gehouden kan worden. Met alle voorzieningen kan nu worden bepaald wat de koers daadwerkelijk zal zijn. "Belangrijk is dat er gewerkt wordt naar een betere kredietbeoordeling voor Suriname. Wij moeten met z'n allen historie schrijven door een 'double B' te halen. Dat is mijn streven," zegt Van Trikt. 

Het succes dat bereikt is met de Fed is heel belangrijk voor Suriname, benadrukt Van Trikt. Aangetoond is dat Suriname voldoet aan de strenge regels van de Amerikaanse Centrale Bank. Met de enorme inzet van medewerkers van de CBvS is het goede resultaat neergezet, merkt de governor op. Intussen wordt er verder gewerkt aan de Nationale Risk Assessment en aanscherpen van wettelijke regelingen. 
Advertenties