China: elke vorm van staatkundige afscheiding wordt verpletterd
10 Sep, 02:45
foto
Hong Kong, kwam in 1997 terug onder Chinese overheersing volgens de formule "één land, twee systemen". (ST images)


Hong Kong is een onafscheidelijk deel van China en elke vorm van staatkundige afscheiding zal worden verpletterd, zeiden staatsmedia gisteren, een dag nadat demonstranten zich verzamelden bij het Consulaat van de Verenigde Staten om hulp te vragen bij het brengen van democratie in de stad.

De krant China Daily zei dat de demonstratie van zondag in Hong Kong het bewijs was dat buitenlandse machten achter de protesten zaten, die sinds medio juni escaleerden. Zij waarschuwde dat demonstranten "moesten stoppen met het op de proef te stellen van het geduld van de centrale regering".

Chinese ambtenaren hebben buitenlandse machten beschuldigd van het proberen Beijing te kwetsen door chaos te creëren in Hong Kong over een enorm impopulaire uitleveringswet die zou toestaan dat verdachten worden berecht in door de Communistische Partij gecontroleerde rechtbanken. Woede over de uitleveringswet groeide uit tot soms gewelddadige protesten waarin werd opgeroepen tot meer vrijheden voor Hong Kong, dat in 1997 terugkeerde van de Britse naar de Chinese heerschappij binnen het kader van de "één land, twee systemen" formule.

Hong Kong-leider Carrie Lam heeft vorige week het wetsvoorstel formeel geschrapt als onderdeel van concessies om de protesten te beëindigen. De China Daily zei in een hoofdartikel: "Hong Kong is een onafscheidelijk deel van China en dat is de ‘rode lijn’ die niemand zou moeten overschrijden, niet de demonstranten, niet de buitenlandse machten die hun vuile spelletjes spelen."

Het voegde eraan toe: "De demonstraties in Hong Kong gaan niet over rechten of democratie. Ze zijn het gevolg van buitenlandse inmenging. Laat de terughoudendheid van de centrale overheid niet als zwak worden opgevat, laat het duidelijk zijn dat staatkundige afscheiding in welke vorm dan ook, wordt verpletterd."

Friday 10 April
Thursday 09 April
Wednesday 08 April