Brazilië viert 197e Onafhankelijkheidsdag in Suriname
07 Sep 2019, 19:41
foto
Brazilianen voeren een dans act op tijdens de receptie ter gelegenheid van Brazilië’s 197e Onafhankelijkheidsdag. (Foto: Ranu Abhelakh)


De bilaterale betrekkingen tussen Brazilië en Suriname worden steeds beter. In 2018 was Suriname het land, waarmee Brazilië het grootste aantal overeenkomsten en technische samenwerkingsprojecten had getekend. “We zijn blij, maar niet tevreden.  We willen meer samenwerking, academische en culturele uitwisseling, handel, toerisme en integratie tussen onze landen en onze volkeren, zegt ambassadeur Laudemar Gonçalves de Aguiar Neto van de Federatieve Republiek van Brazilië.

Vandaag, 197 jaar geleden op 7 september 1822 werd Brazilië onafhankelijk van Portugal. De ambassade vierde de grote dag gisteravond met een receptie voor genodigden in Hotel Torarica. “Na een paar jaar van de ergste economische recessie in onze geschiedenis is Brazilië weer op schema”, begon Aguiar zijn toespraak. Hij noemde enkele stappen van zijn regering die gezet zijn op weg naar economische vooruitgang. Zoals belangrijke staatshervormingen die zijn voorgelegd aan het Nationaal Congres, en een uitgebreide hervorming van de sociale zekerheid werd aangenomen en wordt binnenkort goedgekeurd door de Senaat. In het parlement wordt er gesproken over belastinghervorming en nieuwe wetgeving om de strijd tegen corruptie te intensiveren.

De diplomaat deelde verder mee dat dankzij een nieuw gezond economisch beleid, Brazilië afgelopen augustus de laagste rentevoet in zijn moderne geschiedenis bereikte. “De jaarlijkse inflatie heeft ook het laagste niveau van de laatste twee decennia bereikt en de werkloosheidscijfers dalen.” De verwachting is dat het nieuwe beleid de komende jaren resulteert in meer publieke en particuliere investeringen en een hogere economische groei, “met als doel de sociale ongelijkheden te verminderen en de duurzame ontwikkeling van ons land na te streven”.

Aguiar sprak vol lof over de relatie met ons land. Overeenkomsten en projecten zijn in uitvoering. Volgende maand wordt in Paramaribo de Technical Cooperation Evaluation Meeting gehouden. Terwijl Belém gastheer zal zijn van de Tweede Werkgroep voor consulaire en migratiezaken. De ambassadeur dankte Suriname voor de invoering van de elektronische werkvergunningen, naast andere positieve initiatieven. Deze zullen volgens hem helpen in de aanpak van het vraagstuk over de juridische status van Brazilianen, die Suriname binnenkomen om te werken en zo actief bijdragen aan de lokale economie.

De diplomaat is ook blij met de Dag der Migranten en dankte de regering hiervoor. “Deze viering erkent de bijdrage van Braziliaanse en andere buitenlanders en hun nakomelingen aan de ontwikkeling van Suriname en hun aanwezigheid als onderdeel van de verbazingwekkende Surinaamse etnische en culturele diversiteit.”

Uiteraard ging de ambassadeur ook in op de bosbranden in zijn land en gaf een uiteenzetting over het Braziliaanse Amazone-regenwoud. Jaarlijks zijn er wereldwijd bosbranden zoals in andere Amazonelanden, Afrika, Europa, Californië, Alaska en in Siberië. “Vreemd genoeg heeft geen van deze landen internationaal dezelfde aandacht en bevooroordeelde berichtgeving gekregen als Brazilië”, stelde hij. Dit terwijl de Amazonebosbranden dit jaar veel minder belangrijk zijn dan die van begin jaren 2000.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vaardigde op 23 augustus een speciaal decreet uit om de steun van de strijdkrachten te vergroten voor het werk van brandweerlieden en verschillende instanties die zich bezighouden met de bestrijding van ontbossing en branden in de regio. “Operatie Groen Brazilië vermindert met succes de bosbranden dit jaar in het Amazonegebied.”

Defensieminister Ronni Benschop bracht namens Suriname de felicitatieboodschap uit, waarin hij inging op Brazilië’ s bosbranden. Hij sprak namens de regering de solidariteit en sympathie uit met de burgers en de regering van Brazilië. Benschop verwees ook naar de hechte coöperatie en vriendschap tussen de twee buurlanden en volkeren. Suriname waardeert alle assistentie op tal van samenwerkingsgebieden en kijkt uit naar uitbreiding hiervan op het gebied van handel, investering en toerisme, zei de minister. “Suriname en Brazilië zijn de levendige bewijzen van de successen in de zuid-zuid samenwerking.”

Als alles volgens planning verloopt dan opent Suriname binnen enkele weken een eigen militaire academie. In oktober zullen de opleidingen starten voor onderofficieren (MBO) en officieren (Bachelor). Suriname en Brazilië werken al 36 jaar samen op defensiegebied. Aguiar gaf aan dat het kantoor van de Braziliaanse Militaire Attaché en militaire teams de samenwerking voortzet, en samen met het Ministerie van Defensie werkt aan de oprichting van het Militair Instituut in Suriname.

Na de formele toespraken kregen 7 personen van Suriname en Brazilië een award van de ambassadeur als erkenning voor hun inzet om de integratie tussen de beide gemeenschappen te bevorderen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May