Wereldwijde hulp inspanningen voor verwoeste Bahama's
06 Sep 2019, 00:53
foto
Een luchtfoto van de Abaco eilanden toont de ravage die orkaan Dorian heeft aangericht. (Foto's: Reuters)


Een internationale hulpactie is op gang gekomen om verbijsterde inwoners van de Bahama's te helpen. De minister van Volksgezondheid heeft een "onthutsend" dodental voorspeld van orkaan Dorian, die nu noordwaarts roert voor de kust van Zuid-Carolina.

Luchtfoto's van de Abaco-eilanden in de noordelijke Bahama's die het zwaarst getroffen zijn door de orkaan van categorie 5, toonden een wijdverspreide verwoesting. De haven, winkels, werkplaatsen, een ziekenhuis en landingsbanen van luchthavens zijn beschadigd of gedecimeerd.

Het dodental van Dorian was officieel 23, terwijl de autoriteiten lichamen bleven ophalen en registreren, vertelde minister van Volksgezondheid, Duane Sands, aan lokale media. Maar hij zei dat de laatste tol veel hoger zou zijn. "Laat me zeggen dat ik geloof dat het aantal enorm zal zijn," werd hij geciteerd door The Nassau Guardian "... Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en ik wil zoiets niet meer meemaken."

Sands zei dat hij om hulp heeft gevraagd van de Wereldgezondheidsorganisatie en anderen. De Verenigde Naties schatten dat meer dan 76.000 mensen humanitaire hulp nodig hebben na de meest schadelijke storm ooit die de eilandnatie heeft getroffen. Het VN Voedselprogramma (WFP) zei donderdag dat het een luchtbrug vanuit Panama organiseerde met opslageenheden, generatoren en prefab-kantoren voor twee logistieke hubs, evenals satellietapparatuur voor hulpdiensten. Het zou acht ton kant-en-klare maaltijden hebben gekocht.

Het VN-bureau heeft US$ 5,4 miljoen toegewezen aan een noodoperatie van drie maanden om 39.000 mensen te ondersteunen, zei Hervé Verhoosel, senior woordvoerder van het WFP. "In een eerste fase zal WFP zich richten op de onmiddellijke inkoop en distributie van maximaal 85 ton kant-en-klare maaltijden voor de meest getroffen gemeenschappen," zei Verhoosel.

Een vlucht van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USID) landde donderdag vroeg met voldoende hulpgoederen om 31.500 mensen te helpen, met hygiënekits, waterbakken en emmers, plastic zeilen en kettingzagen. Ook arriveerde een DART-vliegtuig (Disaster Assistance Response Team) met een brandweer- en reddingsteam om te helpen bij het zoeken naar overlevenden, zei het USID's Office of Foreign Disaster Assistance op Twitter.

De totale verzekerde en niet-verzekerde verliezen in de Bahama's bedroegen US$ 7 miljard, inclusief gebouwen en bedrijfsonderbrekingen, volgens een voorlopige schatting van Karen Clark &  ​​Co, een adviesbureau dat catastrofale modellen en risicobeheersdiensten levert.

Met telefoonverbindingen die in veel gebieden zijn uitgevallen, hebben bewoners lijsten van vermiste dierbaren op sociale media geplaatst. Eén Facebook-bericht door media-outlet Our News Bahama's had 2.500 reacties, voornamelijk met vermelding van verloren familieleden.

Een overlevende op de Abaco-eilanden, Ramond King, zei dat hij toekeek hoe wervelende winden het dak van zijn huis rukten en vervolgens naar het huis van een buurman draaiden om de hele structuur in de lucht te plukken. "'Dit kan niet echt zijn, dit kan niet echt zijn'", herinnerde King zich. “Niets is hier, helemaal niets. Alles is weg, alleen lichamen."

Hulpmiddelen
De Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties tweette dat het land twee marineschepen stuurde met voorraden van St. Maarten. Een Brits Royal Marineschip bood assistentie en Jamaica stuurde een 150-koppig militair contingent om Abaco en Grand Bahama te helpen beveiligen, zeiden ambtenaren.

Vrijwilligers brachten ook voorraden naar de eilanden in een vloot van kleine boten. Cruisemaatschappijen reageerden ook. De Bahamas Paradise Cruise Line zei dat het eerste hulpverleners, medici en journalisten donderdag gratis naar Freeport zou vervoeren en vrijdag met alle Bahamanen die documenten hebben om de Verenigde Staten binnen te komen, naar Florida terugkeert. "Het is een humanitaire reis. We nemen ook donaties aan die zijn aangekomen in de haven (in Palm Beach)," zei Francisco Sanchez, een vertegenwoordiger voor de cruisemaatschappij. Empress of the Seas van Royal Caribbean zei dat het 10.000 maaltijden met kip, rijst en fruit naar Grand Bahama bezorgde.

Mogelijk record stormvloeden
Dorian vermoordde één persoon in Puerto Rico voordat hij twee dagen over de Bahama's zweefde met stortregens en felle winden die stormvloeden van 3,7 tot 5,5 meter opriepen. De storm scheerde donderdag noord-noordoost net voor de zuidoostelijke Amerikaanse kust en bewoog met ongeveer 11 km per uur, met maximale aanhoudende winden die schommelden tussen de 175 en 185 km per uur. Dorian schommelde toen tussen een categorie 2 en categorie 3 storm op de vijfpunts Saffir-Simpson windweegschaal.

De storm was ongeveer 80 km oost-zuidoosten van overstromingsgevoelig Charleston, South Carolina, zei het Amerikaanse National Hurricane Center. De voorspelling is dat de storm zich vrijdagmiddag langs de Outer Banks van North Carolina, een populaire vakantieplek aan de kust, zou verplaatsen en vervolgens de zee zou opgaan. Het NHC voegde ook een tropische stormwaarschuwing toe voor het kustgebied van Virginia.

Delen van de Carolinas kunnen 15 tot 25 cm regen krijgen, waarbij sommige gebieden uitkomen op 25 tot 38 cm. Stormvloed werd voorspeld op 1,5 tot 2,4 meter in Myrtle Beach, South Carolina. Meer dan 2,2 miljoen mensen in Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina hadden de opdracht gekregen om te evacueren, hoewel Florida een directe treffer vermeed. Meer dan 239.000 huizen en bedrijven in het zuidoosten van de VS zaten volgens lokale elektriciteitsbedrijven zonder stroom.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May