Pakistan:Deal met India over corridor Sikh pelgrims nabij
06 Sep 2019, 18:20
foto
De woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Mohammad Faisal (m), informeert de media over de gesprekken tussen India en Pakistan over de Kartarpur Sahib Corridor aan de grenspost Wagah. (Foto: AFP)


Pakistan en India staan dicht bij een overeenkomst die een corridor en een nieuwe grensovergang zou openen om Sikh pelgrims in staat te stellen één van hun heiligste heiligdommen te bezoeken ondanks de opgelopen spanningen over Kashmir, zeiden ambtenaren in Islamabad.

"We hopen in de komende weken een deal te ondertekenen om de corridor in november te openen", zei de woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Mohamed Faisal, woensdag in een verklaring. Pakistaanse en Indiase diplomaten kwamen bijeen om de corridor te bespreken in een zeldzame interactie sinds New Delhi vorige maand besloot om de betwiste regio Kashmir van zijn speciale autonomie te ontdoen.

De corridor is bedoeld om Sikh pelgrims uit India in staat te stellen Kartarpur Sahib, in de oostelijke Pakistaanse provincie Punjab, te bezoeken. Guru Nanak, de oprichter van de Sikh-religie, bracht er de laatste 18 jaar van zijn leven door en stierf in Kartarpur Sahib, dat nu in Pakistan is.

De aanhangers van de Sikh religie wonen in beide landen en hebben vaak moeite om hun heiligdommen te bezoeken vanwege spanningen tussen Pakistan en India. Het project, begroet als een ‘vredescorridor’, heeft de huidige spanningen overleefd. De diplomatieke betrekkingen tussen de nucleair bewapende rivalen zijn gedegradeerd en de handel is opgeschort sinds de statuswijziging van Kashmir.

De aankondiging komt, nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), tijdens een bezoek aan Islamabad, de Pakistaanse leiders aanspoorden hun retoriek tegen India af te zwakken.

Diplomatieke bronnen lieten doorschemeren dat het bezoek van de ministers deel uitmaakte van wereldwijde inspanningen om een ander conflict tussen India en Pakistan te voorkomen. De buren hebben twee van hun drie oorlogen uitgevochten over het betwiste Kashmir gebied.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May