Landbouwers Houttuin ronden GAP-training af
04 Sep 2019, 23:03
foto
Landbouwers van Houttuin en omgeving volgen een driedaagse GAP-training. (Foto: LVV/NII)


De GAP-training voor landbouwers is in volle gang. Momenteel volgen 20 landbouwers van Houttuin en omgeving in het district Wanica de driedaagse Goede Agrarische Praktijken (GAP) training. Het is de vierde groep die deze GAP-training volgt. De landbouwers krijgen morgen hun GAP-certificaat waarmee zij kunnen aantonen dat zij weten hoe zij gewassen veilig kunnen verbouwen. Met het document komen zij in aanmerking voor export van hun gewassen naar de EU.
                                                                                     
De training maakt deel uit van een actieplan voor het voldoen aan strenge regels van de Europese Unie (EU) ten aanzien van exportproducten. In het kader van de aangepaste exportregelgeving van de EU, werken het ministerie van LVV en alle stakeholders samen voor de garantie om groente en fruit te blijven exporteren naar de EU.
Landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben binnen korte tijd aan landbouwers uit verschillende ressorten de waarden en normen van GAP overgedragen, met name Wanica-C (Santodorp en omgeving), Wanica-B (Kwatta en omgeving) en Saramacca (Uitkijk en omgeving).

De National Plan Protection Organisation (NPPO), onder leiding van interim manager, Imana Power, is nog steeds bezig met het ordenen van zaken, meldt de voorlichting van LVV. De aangepaste Plantenbeschermingswet van 1965 is reeds ter behandeling ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). De keuringsinspecteurs van LVV zijn bezig met 100% controle op de te exporteren fruit en groenten.

Als onderdeel van een actieplan heeft de NPPO het pre-audit dossier bij de EU ingediend op 22 augustus, die met behulp van twee internationale deskundigen is opgemaakt. Dit in voorbereiding op de komst van een delegatie uit de EU voor een audit aan diverse stakeholders binnen de groenten- en fruitwaardeketen. De NPPO is nu druk bezig met de producenten- en exporteurcodes.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft de GAP-trainingen voor de boeren vereist, nadat bekend werd dat Suriname een deel van zijn exportmarkt voor groenten en fruit naar de EU dreigt te verliezen, vanwege het voorkomen van schadelijke organismen op de exportproducten. “We werken allen samen naar de zekerheid van gezond en veilig voedsel”, zegt Parmessar.                                                                                                                             


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May