Nigeria stuurt gezant naar Zuid-Afrika over 'anarchie'
03 Sep 2019, 12:30
foto
Winkels zijn geplunderd tijdens gewelddadigheden in Nigeria. (Foto: AFP)


De president van Nigeria heeft een gezant naar Zuid-Afrika gestuurd na de plunderingen in Johannesburg. De regering beweert dat Nigeriaanse bedrijven het doelwit zijn geweest van de Zuid-Afrikaanse stad en zei in een tweet dat "genoeg genoeg is". Andere Afrikaanse regeringen hebben hun burgers gewaarschuwd voor het geweld.

Zuid-Afrikaanse ambtenaren hebben criminaliteit in plaats van vreemdelingenhaat de schuld gegeven van de huidige problemen. In een verklaring beschreef de hoge commissie van Nigeria in Zuid-Afrika de situatie als "anarchie" en heeft zij Nigerianen opgeroepen om te melden wat er met hen is gebeurd.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari wil dat de gezant zijn Zuid-Afrikaanse tegenhanger ontmoet om "het ongenoegen van Nigeria over de behandeling van zijn burgers te uiten en de zekerheid van de veiligheid van hun leven en eigendommen". Maandag werden tientallen mensen gearresteerd in Johannesburg nadat relschoppers winkels plunderden en gebouwen en voertuigen in brand staken. De politie vuurde traangas, rubberen kogels en stun granaten af ​​in een poging de onrust te onderdrukken. Ook vandaag gaat het geweld door in het stadje Alexandra in Johannesburg.

De ambassade van Ethiopië in Zuid-Afrika heeft haar burgers geadviseerd om hun activiteiten te sluiten tijdens de aanhoudende spanningen, met het staatsmediabedrijf Fana Broadcasting Corporate (FBC) van Ethiopië. Het zegt ook dat Ethiopiërs het advies krijgen om "afstand te nemen van elke confrontatie en conflict" en om geen dure sieraden te dragen.

Ondertussen heeft het ministerie van Transport van Zambia gezegd dat vrachtwagenchauffeurs "niet naar Zuid-Afrika moeten reizen totdat de veiligheidssituatie verbetert". De verklaring verwijst naar gerapporteerde aanvallen op buitenlandse vrachtwagenchauffeurs. De Zuid-Afrikaanse IOL-nieuwssite zegt dat er "talloze incidenten" zijn van voertuigen die zijn geplunderd.

Maar de politieminister van Zuid-Afrika, Bheki Cele, zei maandag dat "criminaliteit in plaats van vreemdelingenhaat" de schuld was van het "zinloze geweld". Hij vertelde verslaggevers na een bezoek aan het Central Business District van Johannesburg, waar veel onrust heeft plaatsgevonden dat "Xenophobia wordt gebruikt als excuus. Niets ... heeft tot enige vorm van conflict tussen de Zuid-Afrikanen en buitenlanders geleid."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May