Argentinië legt valutacontroles op
03 Sep 2019, 02:51
foto
Argentinië legt valutacontroles op in poging markt te stabiliseren. (Foto: AFP)


Argentinië heeft valutacontroles opgelegd in een poging de markten te stabiliseren, omdat het land geconfronteerd wordt met een diepere financiële crisis. De overheid zal aankopen in vreemde valuta beperken na een sterke daling van de waarde van de peso. Bedrijven zullen toestemming van de centrale bank moeten vragen om peso's te verkopen om vreemde valuta te kopen en overschrijvingen naar het buitenland te doen.

Argentinië probeert ook de betaling van schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit te stellen om de crisis het hoofd te bieden. In een officiële verklaring zei de regering dat het nodig was om "een reeks buitengewone maatregelen te nemen om de normale werking van de economie te waarborgen, het activiteitenniveau en de werkgelegenheid te behouden en de consumenten te beschermen".

De centrale bank zei dat de maatregelen bedoeld waren om "valutastabiliteit te handhaven". Het zei ook dat, hoewel individuen Amerikaanse dollars kunnen blijven kopen, ze toestemming moeten vragen om meer dan US$ 10.000 per maand te kopen. De maatregelen zijn van toepassing tot het einde van dit jaar.

Argentinië kampt met een financiële crisis, die werd verergerd door de nederlaag van de president in recente voorverkiezingen. De peso zakte vorige maand naar een dieptepunt nadat uit de stemming bleek dat de bedrijfsvriendelijke regering van president Mauricio Macri waarschijnlijk in oktober wordt verdreven bij de verkiezingen.

Macri werd in 2015 gekozen op beloften om de economie van Argentinië te stimuleren met een reeks liberale economische hervormingen. Maar het land bevindt zich in een diepe recessie. Het heeft één van de hoogste inflatiepercentages ter wereld en loopt in de eerste helft van het jaar op 22%. De Argentijnse economie kromp in het eerste kwartaal van 2019 met 5,8%, na een krimp van 2,5% vorig jaar. Drie miljoen mensen zijn in het afgelopen jaar in armoede vervallen.

IMF en Argentinië hebben een lange geschiedenis van lenen. Leenovereenkomsten sinds 1958.

'Dollarisering'
Gewone Argentijnen hebben traditioneel weinig vertrouwen in hun eigen valuta en geven er de voorkeur aan hun reserve-peso's zo snel mogelijk in dollars om te zetten. Ze vertrouwen financiële instellingen ook niet veel, dus nemen ze hun toevlucht tot wat plaatselijk bekend staat als de "colchón bank" - dat wil zeggen hun dollars onder het matras stoppen.

Anekdotische verhalen zijn er in overvloed van mensen die geld begraven in de tuin, in de muren verbergen of zelfs in verwarmingssystemen vullen - af en toe met rampzalige gevolgen als er een onverwachte koudegolf is. Als je kijkt naar de geschiedenis van Argentinië van ongebreidelde inflatie en wisselkoersvolatiliteit, hebben ze aantoonbaar een punt. Maar het betekent wel dat beperkingen op het vermogen van mensen om dollars te kopen een enorme psychologische impact hebben.

Het plafond van US$ 10.000 voor dollartransacties is zeker genereus in vergelijking met eerdere acties. Mensen hebben nog steeds slechte herinneringen aan de "corralito", opgelegd in 2001, die een jaar lang alle opnames van dollars op bankrekeningen stopte.

De enige serieuze poging om Argentijnen van hun afhankelijkheid van de dollar te ontdoen, dateert uit de jaren 1990 onder president Carlos Menem, toen de waarde van de peso bij wet werd vastgesteld op gelijkheid met de dollar. Maar dat zette het financiële systeem zwaar onder druk, wat leidde tot de economische ineenstorting van 2001- 2002.

De verhouding tussen de Argentijnse peso en de dollar. Nu is er 60 peso nog om 1 dollar te kopen.

Crisis Argentinië
Het land worstelt om zijn vijfde ingebrekestelling vanwege schulden in 30 jaar te voorkomen. Vorige week zei het dat het zou trachten zijn schuld bij het IMF te herstructureren door zijn looptijd te verlengen. Dit zou het land meer tijd geven om het geld terug te betalen dat het aan het IMF verschuldigd is.

Ratingbureaus, waaronder Standard & Poor's en Fitch, besloten dat dit neerkwam op een default en verlaagden de ratings van het land. Wat er ook gebeurt in Argentinië, het risico op financiële besmetting is laag, zeggen analisten. Zelfs in de rest van Latijns-Amerika zullen markten waarschijnlijk niet lijden. De handelsoorlog tussen de VS en China en de vertraging van de wereldwijde groei zijn veel meer een bedreiging.


Invloed op verkiezingen Argentinië
De stap zal waarschijnlijk bijdragen tot het vertragen van de uitputting van de deviezenreserves van Argentinië in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober. Maar het is een keerpunt  van het beleid van Macri, die in december 2015 de kapitaalcontroles heeft opgeheven. Dit stelt "een zorgelijk precedent", aldus Edward Glossop, Latijns-Amerikaanse econoom bij Capital Economics.

De linkse kandidaat Alberto Fernandez, de waarschijnlijke overwinnaar van de stemming van volgende maand, heeft adviseurs die sympathie hebben voor kapitaalcontroles, zei hij. "Het feit dat deze nu door president Macri zijn geïntroduceerd, zou het voor Fernandez gemakkelijker kunnen maken om het gebruik op langere termijn te rechtvaardigen," voegde hij eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May