Mathoera: Ik hoop niet dat Suriname geblacklist wordt
03 Sep 2019, 00:01
foto
Suriname heeft geen studies uitgevoerd, drugsprogramma's of interventies gedaan om de vraag, aanbodreductie en beheersmaatregelen te evalueren.
 


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) blijft erbij: de regering heeft de wil niet of weet niet hoe het drugsprobleem in Suriname aan te pakken. “De regering kijkt toe terwijl de drugsmaffia terrein wint, en haalt misschien hun voordeel ermee”, zegt Mathoera aan Starnieuws. Het Cicad-drugsrapport Suriname 2019 geeft haar reden om te vrezen voor de resultaten van de nationale risicoanalyse (NRA). “Ik verwacht dat de conclusie en onze beoordeling er niet mooi zullen uitzien voor Suriname. Ik hoop niet dat Suriname geblacklist wordt.

Mathoera vindt het zorgelijk dat Suriname zo weinig informatie heeft gedeeld met Cicad, het anti-drugsorgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Er is geen informatie over aanhoudingen, inbeslagneming, afgeronde onderzoeken etc., haalt ze uit het evaluatierapport. “Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de regering de informatie heeft en het niet deelt met Cicad.” In haar vorige functie als politiecommissaris was Mathoera de focal point bij Cicad en belast met de 6e evaluatieronde over de periode 2013-2014. Toen beschikte Suriname nog over een nationaal drugsplan of –strategie en nu blijkt dat ons land tijdens de 7e evaluatieronde geen plan meer had. “Met zoveel drugs in het land, had de regering minimaal een integraal plan moeten hebben”, klinkt Mathoera verbaasd. Het rapport bevestigt al haar zorgpunten in de afgelopen jaren.

CFATF-evaluatie
Suriname staat aan de vooravond van zijn 4e landenevaluatieronde door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), die gaat over witwassen en terrorismefinanciering. Hiervoor moet Suriname de NRA uitvoeren en een rapport uitbrengen dat de basis is voor deze CFATF-evaluatie. Mathoera ziet uitspraken en zorgpunten van Jennifer van Dijk-Silos, coördinator Project Management Team, belast met de NRA-uitvoering terug in het Cicad-rapport. “Deels ben ik het met haar eens”.

De NRA is veel omvangrijker qua onderzoek en dataverzameling. “Ik verwacht dezelfde trend”, zegt Mathoera verontrust. “Ik maak me ernstig zorgen over NRA en die zorgen deel ik met Van Dijk-Silos.” Het Surinaamse volk verdient geen blacklisting van het land. “Die blaam is voor de regering die erg onverantwoordelijk is omgegaan met deze materie in de afgelopen 9 jaren”, zegt de politicus.

De CFATF verwees vorige week namens de OAS naar de uitgebrachte landenrapporten over drugsbeleid 2019. “In sommige opzichten is er een stilstand en bij enkele aanbevelingen is er zelfs een achteruitgang. Heel veel onderzoeken onder jongeren zijn niet uitgevoerd, waardoor er geen zicht is op de omvang van het drugsgebruik in Suriname. In elk geval geen actuele informatie.” Als ex-focal point weet ze dat Cicad fondsen beschikbaar stelt aan OAS-lidlanden voor onder andere onderzoek.

Gigantisch probleem van isolatie
Mathoera concludeert op basis van het rapport dat de regering een ad-hoc drugsbeleid voert. De regering beseft kennelijk niet dat door het niet planmatig en kordaat aanpakken van het drugsprobleem en daarmee gerelateerde witwasprobleem, wij voor de samenleving een gigantisch probleem van isolatie creëren.” Tegelijk brengt de regering de veiligheid van haar burgers ernstig in gevaar, vindt Mathoera.

In het Cicad-drugsrapport Suriname 2019 zijn de sterke en zwakke punten aangegeven en meet de organisatie de acties van Suriname om het drugsprobleem en aanverwante misdaden, zoals witwassen aan te pakken. In het NRA-rapport zullen de kwetsbaarheden en risico’s staan op het gebied van witwassen van geld, terrorismefinanciering en handel in wapens & munitie. De Cicad-bevindingen en de blootgelegde kwetsbaarheden betekenen “werk voor de nieuwe regering om het meteen aan te pakken”, benadrukt Mathoera.

Zeer slecht signaal
Het Assembleelid heeft vaker gewezen op het belang van internationale samenwerking bij drugsbestrijding. Helaas wijst het rapport uit dat Suriname al de mechanismen en samenwerkingen, die in place waren niet verder heeft uitgewerkt. “Dit, terwijl het een must is in de bestrijding van georganiseerde crime. Het is zeer verontrustend en een zeer slecht signaal naar internationale partners en organisaties.”

Mathoera herhaalt haar standpunt: "de regering is niet geïnteresseerd in het daadwerkelijk oplossen van het drugsprobleem”. Dit, terwijl er steeds nieuwe overeenkomsten en samenwerkingen worden aangegaan met landen als Rusland, Turkije, Servië etc. “Terwijl je als land volgens het rapport bestaande cruciale samenwerkingsrelaties niet kan onderhouden, uitbouwen en je voordeel mee halen. Dit slaat nergens op.”

Suriname onderging in 2018 de multilaterale evaluatiemechanisme (MEM) 7e evaluatieronde over de periode 2014-2018. Regulier evalueert de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Controle op Drugsmisbruik (Cicad) de OAS-landen op hun uitvoering van het Inter-Amerikaanse Actieplan inzake Drugsbestrijding (2016-2020).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May