Guatemala: Ex-presidentsvrouw Torres gearresteerd
02 Sep 2019, 22:53
foto
Sandra Torres zegt dat ze het slachtoffer is van een politieke heksenjacht. (Foto: Reuters)


De voormalig presidentsvrouw van Guatemala Sandra Torres is vandaag gearresteerd in verband met vermeende misdaden met campagnefinanciering. Torres was bij de afgelopen twee verkiezingen de runner-up. De arrestatie komt aan de vooravond van de sluiting van een door de VN gesteunde anti-corruptiecommissie, die het onderzoek heeft gestart.

Torres (63) wordt geconfronteerd met beschuldigingen van niet-geregistreerde campagnefinanciering en onwettige associatie in verband met de verkiezingen van 2015, toen ze verloor in de run-off van de huidige president Jimmy Morales. Een rechter heeft bevolen Torres vast te houden in voorlopige hechtenis in afwachting van een hoorzitting op vrijdag.

De kandidaat van de National Unity of Hope (UNE) -partij, Torres, haalde ook de presidentiële run off van dit jaar, maar verloor van Alejandro Giammattei van de Vamos-partij. Torres en drie andere personen die bij UNE zijn aangesloten, worden ervan beschuldigd dat ze in 2015  ongeveer 3,6 miljoen dollar aan campagnefinanciering, niet hebben doorgegeven. Ze beweren dat de beschuldigingen vals en politiek gemotiveerd zijn.

"We vinden dat de actie die vandaag door het Openbaar Ministerie is ondernomen onevenredig is, net als de actie die de rechter heeft ondernomen die het bevel heeft uitgevaardigd", zei Carlos Barreda, plaatsvervangend hoofd van de congresbijeenkomst van de UNE-partij.

Illegale en niet-gerapporteerde campagnefinanciering is een wijdverbreide praktijk met schadelijke gevolgen voor het land, zegt Jose Carlos Sanabria, directeur van de sociaal-politieke eenheid bij de Association for Research and Social Studies. "Politieke partijen zijn op geen enkele manier transparante instellingen. Deze (niet-gerapporteerde) financiering is in miljoenen en kan uiteindelijk de belangen van de partijen schaden, met een controlemechanisme in handen van financierders die niet gekend willen worden," vertelde Sanabria aan Al Jazeera . "Vanuit een systemisch perspectief gezien is het één van de grootste zwakke punten van ons systeem van politieke partijen," zei hij.

'Stuurt een boodschap'
Kandidaten profiteren van immuniteit tegen vervolging in Guatemala. Officieren van justitie brachten de zaak tegen Torres voor, kort nadat ze was geregistreerd als kandidaat, dus de zaak kon pas doorgaan, nadat het verkiezingsgerechtshof van het land de officiële resultaten bekendmaakte. Vijf dagen na het verliezen van de verkiezingsuitslag vorige maand, presenteerde de advocaat van Torres vrijwillig haar paspoort en documentatie aan de rechter en vroeg om een ​​eerste hoorzitting.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft een rechter het aanhoudingsbevel op vrijdag uitgevaardigd. Aanklagers en politie voerden het bevel op maandagochtend uit in het huis van Torres in Guatemala-Stad. "We denken dat gerechtigheid opnieuw wordt misbruikt met de bedoeling een politiek optreden op te zetten", zei Barreda tegen Al Jazeera.

Sanabria zei dat politici in Guatemala en in heel Latijns-Amerika vaak beweren dat hun arrestaties een politiek gemotiveerde show zijn. "Wat ze soms bereiken is om de aandacht af te leiden van de misdaden waarvoor ze worden vervolgd," zei hij. "Wat belangrijk is, zijn de misdaden."

De aantijgingen tegen UNE en Torres zijn in sommige opzichten een voorbeeldgeval, maar andere politieke partijen, waaronder de regerende partij, hebben soortgelijke zaken en staan ​​er ook voor, aldus Sanabria. De arrestatie van Torres stuurt een boodschap naar alle betrokken actoren, zei hij. Het zou het kiesgerecht en de officieren van justitie moeten aanmoedigen om hun audits en onderzoeken te versterken.

Het dient ook als een waarschuwing voor alle politieke partijen en hun financierders, voegde hij eraan toe. In sommige gevallen is de financiering gekoppeld aan georganiseerde misdaad en drugshandel. Maar in de meeste gevallen is het probleem het niet melden van donaties van de particuliere sector.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May