Economische groei India vertraagt tot 5%
01 Sep 2019, 13:26
foto
De Indiase premier Narendra Modi in Biarritz, Frankrijk, op de derde dag van de jaarlijkse G-7 top. (Foto: AFP)


De economische groei van India vertraagde tot 5 procent voor het vijfde opeenvolgende kwartaal in de periode april tot juni. De op vrijdag 30 augustus door de overheid gepubliceerde cijfers, worden gezien als een afwijzing van het economisch beleid van premier Narendra Modi.

Maar in een poging om de liquiditeitscrisis te verminderen die de op twee na grootste economie van Azië heeft achtervolgd, kondigde de regering tegelijkertijd de fusie aan van 10 banken in de publieke sector om die te transformeren in vier nieuwe kredietverstrekkers. "Banken zullen een belangrijke rol spelen voor het realiseren van een USD 5 biljoen economie", zei minister van Financiën, Rajeev Kumar. "Daarvoor hebben we banken nodig die extra leencapaciteit hebben en met moderne technieken betere diensten kunnen verlenen."

De Indiase economie kampt met een zwakke consumentenvraag waardoor de autoverkopen in juli voor de negende maand daalden, wat leidde tot een oproep van de industrie aan Modi om de groei te stimuleren. Nadat India zijn status als snelst groeiende grote economie dit jaar al aan China had verloren, viel het laatste groeicijfer voor het eerste fiscale kwartaal van India ver onder de marktverwachtingen van 5,7 procent.

Dit is ondanks de centrale bank van India, naar verluidt onder druk van de overheid, de rente dit jaar vier keer verlaagde naar een dieptepunt van negen jaar in een poging om de activiteit te stimuleren. "De groeicijfers zijn lager dan onze projecties en weerspiegelen een grote economische vertraging," vertelde Sameer Narang, chief economist bij de Bank of Baroda, aan AFP.

Sujan Hajra, een econoom van het effectenkantoor Anand Rathi, zei dat het "structurele problemen met de Indiase economie weerspiegelt die oplossingen op lange termijn nodig hebben". Narang voegde eraan toe, dat hij hoopt dat maatregelen die deze maand door de herkozen regering van Modi waren aangekondigd, de economie in de komende kwartalen een boost zouden geven.

Woensdag heeft het kabinet van India de beperkingen op buitenlandse investeringen in vier belangrijke sectoren, waaronder steenkoolwinning, versoepeld in een poging meer kapitaal uit het buitenland aan te trekken. De regering zei ook dat ze een liquiditeitsfonds voor banken ter waarde van USD 10 miljard instelde en een heffing op de verkoop van aandelen, die buitenlandse investeerders had doen schrikken, terugdraaide.

De om contant geld verlegen regering krijgt ook een meevaller van USD 24 miljard van de Indiase centrale bank, waardoor het mogelijk extra ruimte krijgt om belastingen te verlagen en de economie te stimuleren. De rechtse regering van India behaalde in mei een overweldigende overwinning bij de laatste verkiezingen, ondanks de slechte economische situatie, met de hoogste werkloosheid sinds de jaren zeventig.

Hoewel de economie regelmatig is gegroeid met ongeveer 7 procent sinds Modi in 2014 aan de macht kwam, is het er niet in geslaagd voldoende banen te creëren voor de 1,2 miljoen Indiërs die elke maand de arbeidsmarkt betreden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May