Panchoe op vluchtelingenmissie naar Kenia
01 Sep 2019, 11:30
foto
Mr. Drs. Sardanand Panchoe


Sardhanand Panchoe, Senior Protection/Legal Officer,  is op verzoek van de UNHCR - de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties - naar  Kenia vertrokken. Hij is vorige week uit Suriname afgereisd voor technische ondersteuning aan het UNHCR kantoor in Nairobi, voor het complexe vluchtelingenprobleem in Burundi en Zuid Sudan.

Burundi en Zuid Sudan zijn twee Afrikaanse landen in  de Hoorn van Afrika (HoA) in constante politieke instabiliteit, -turbulentie en onveiligheid. Beide landen zijn in de ban van de voortdurende interne gewapende conflicten en massale schendingen van burgerrechten. De situatie heeft over de recente jaren geresulteerd in massale vluchtelingenstromen naar de 6 grenslanden, en een  'interne ontwrichting' van ongekende omvang.

In de Burundi context was het in april 2015, toen de huidige president zich kandidaat stelde voor een 3e regeertermijn, in tegenstrijd met Burundi's Grondwet die de zittingsperiode van een president tot twee regeer termijnen beperkt. De situatie ontvlamde in een massaal protest en resulteerde in confrontaties tussen demonstranten met talloze arrestaties, een klimaat van zichtbare onveiligheid en merkbare angst onder de bevolking. De politieke confrontatie eiste sindsdien 1.200 doden, terwijl  400.000 burgers gedwongen vluchtten naar de aangrenzende regio-landen.

In Zuid Sudan, de jongste natie die de onafhankelheid verwierf in 2011,  was een confrontale situatie tussen de president en de vicepresident die het land op zijn kop zette. De vicepresident werd in 2013 ontslagen. De situatie resulteerde in politieke confrontaties tussen aanhangers aan beide zijden, met verwachtbare gevolgen. Als gevolg van de massale mensenrechtenschendingen, doden en arrestaties, kwam een vluchtelingenstroom van ongekende omvang op gang, 1.2 miljoen. De grootste groep vluchtelingen zijn opgevangen door Sudan, Oeganda en Ethiopië, veelal gegrondvest op de tradities van solidariteit en broederschap in Afrika.

Een vredesakkoord ('Revitalised Agreement on the Resolution of the Conflict in South Sudan'), getekend in  September 2018, onder auspicien van de Inter-Gouvernementele Autoriteit en Ontwikkeling (IGAD), heeft tot nu toe  niet het beoogde resultaat opgeleverd. Alle inspanningen zijn sindsdien gericht op herleving en implementatie van dit akkoord.

De situatie in beide landen is momenteel vrij complex en vereist de nodige kennis, gevoeligheid en inzichten. Daarnaast is er een grote leemte in financiering in beide landen. UNHCR, met Burundi en Zuid Sudan, en in nauwe betrokkenheid met de grenslanden, is momenteel op zoek naar  duurzame oplossingen voor beide situaties. Het UNHCR kantoor in Nairobi heeft het mandaat van de Hoge Commissaris om zich alle inspanningen te getroosten, en de coördinatie te intensiveren, bij het vinden van doelgerichte en concrete oplossingen voor het al langer dan 6 jaar in Zuid Sudan en 4 jaar in Burundi teisterende conflict en politieke instabiliteit. 

Panchoe heeft eerder voor UNHCR gediend in Indonesië, Tanzania, Zuid-Afrika, Rusland, Liberia, Iran, Pakistan en Nepal. In Suriname was hij docent Internationaal Recht/Politieke Theorieën en later diende hij als stafambtenaar voor het ministerie van Justitie & Politie. Hij heeft aan de wieg gestaan voor de aanname van het CFATF-Verdrag (Caribbean Financial Action Task Force), het Mensenrechtenverdrag van Wenen (1993) en was voorts nauw betrokken bij de voorkoming van onvrijwillige terugkeer van slachtoffers uit Frans-Guyana, die gevlucht waren tijdens de Binnenlandse Oorlog in de jaren 80. Hij was ook voorzitter van de Commissie Teruggave In beslag genomen goederen aan Landsdienaren, tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May